Foto: Shutterstock

Prokrieviskā biedrība "GVD Baltija", kura nonākusi Drošības policijas redzeslokā, ir uzņēmusi dokumentālu īsfilmu par situāciju Jūrmalā krīzes iespaidā pēc konflikta Ukrainā un izrietošajām sankcijām.

Filma izvietota tīmekļa vietnē "Youtube" ar nosaukumu "Latvijas veiksmes stāsts. Jūrmala: rēgu kūrortpilsēta".

Biedrība filmas aprakstā skaidro, ka sociālajos tīklos novērojusi Latvijas iedzīvotāju satraukumu par iedzīvotāju un tūristu samazināšanos valstī. Cilvēki to akcentējuši, lietojot mirkļbirku "Kur visi". Tai pašā laikā valdošā vara "tautu nepārtraukti baro ar propagandu par Latvijas veiksmes stāstiem, bet iedzīvotājus tik viegli nevar apmānīt", aprakstā pauž biedrība.

Biedrība skaidro, ka nolēmusi atbalstīt aktīvistu iniciatīvu un pirms Līgo svētkiem devusies uz Jūrmalu, lai novērotu situāciju kūrortpilsētā, kuru šajos jūnija datumos iepriekš pārpludinājuši cilvēku pūļi. Biedrība skaidro, ka iepriekšējos gados no 15.jūnija Jūrmalā notika "KVN" un turpmākās trīs nedēļas Jūrmalā un Rīgā "strāvoja dzīvība".

Filmā biedrības dibinātājs un vadītājs Staņislavs Bukains norāda uz tukšām ielām Jūrmalā, tostarp Jomas ielā, skaidrojot, ka šādi pašlaik izskatās piektdienas, 19.jūnija, vakars. "Pāris cilvēku mums izdevās atrast, bet lielākā daļa sastapta pēc leģendārās grupas "Smokie" koncerta apmeklējuma Dzintaros. Novērojām arī otru "sankciju medaļas" pusi - nogarlaikojušos oficiantus tukšos restorānos," pauž Bukains.

Biedrība sola turpināt uzņemt video, uzklausot Jūrmalas uzņēmēju "bēdu stāstus". "Aicinām visus Jūrmalas uzņēmējus dalīties ar savu stāstu. Jūs jau ir ierobežojuši, tālāk par Sibīriju neizsūtīs," ciniska ir biedrība.

Biedrība skaidro, ka turpmāk plāno apmeklēt šprotu ražotnes, lai norādītu, ka darbiniekiem nav jāatbild par Latvijas politiķu rīcību - "to, kuri publiski pauž atbalstu rīcībai, kad krustā piekaļ kaimiņvalsts prezidentu", pieminot neseno izstādi "Stūra mājā", kad Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam līdzīga lelle tika piekalta krustā. Biedrība jau toreiz pauda sašutumu par šādu rīcību, solot krustu nozāģēt un skaidrojot to kā klaju necieņu pret ticīgajiem.

Īsfilma tīmekļa vietnē "Youtube" publicēta 23.jūnijā, un pašlaik tai ir teju 16 000 skatījumu. Tā ir 23 ar pusi minūtes gara. Tajā biedrības pārstāvji salīdzina situāciju Jūrmalā pašreiz un agrāk, kad no Jūrmalas vēl nebija aizbraukuši tādi ārzemju pasākumi kā "Jaunais vilnis", kas piesaistīja lielas tūristu masas, ironiski situāciju dēvējot par "Jūrmalas veiksmes stāstu".

Tāpat biedrība norāda uz vairāku agrāk tūristu iemīļotu atpūtas vietu aizslēgšanu un Jūrmalas pašvaldības naudas izšķērdību, piemēram, izstrādājot jauno pilsētas logotipu. "50 000 eiro bija vajadzīgi, lai izstrādātu šo Georga lentītei līdzīgo logotipu. Vajadzīgi 25 000 mašīnu, kas samaksātu par iebraukšanu pilsētā, lai atpelnītu logotipu. Uz kurieni cilvēki brauks? Uzņēmējdarbība apstājusies," norāda Bukains.

Biedrības sastaptie cilvēki filmā atzīst, ka tūristu palicis mazāk, tomēr viņi joprojām bieži sastopami. Īpaši daudz esot vācu tūristu. Cilvēku esot mazāk vasarai neraksturīgi vēso laikapstākļu dēļ, filmā norāda Jūrmalā sastaptie iedzīvotāji.

Bukains norādīja, ka cilvēku viedoklis par filmu atšķiras - latvieši uzsverot, ka nav pareizi cerēt vien uz Krievijas tūristiem. Vietējie krievvalodīgie notikušo pārmetot valdībai, savukārt Krievijas pilsoņi smejoties, norādot, ka "tā jums arī vajag".

Kā ziņots, "GVD Baltija" biedri ir iesaistīti Drošības policijas (DP) izmeklētajā kriminālprocesā par personu vervēšanu Ukrainas separātistiem. Kriminālprocesā, kas sākts pēc Krimināllikuma panta "Par publisku aicinājumu uz terorismu un personu vervēšanu un apmācīšanu terora aktu veikšanai", figurē trīs ludzānieši, kuri pērn publiski izteikuši aicinājumu doties uz Ukrainas dienvidaustrumiem. Tāpat šajā kriminālprocesā procesuālais statuss - persona, pret kuru sākts kriminālprocess, - piemērots krievu valodas referenduma organizētājam un prokrieviskajam aktīvistam Vladimiram Lindermanam. Saistībā ar šo kriminālprocesu janvāra sākumā kratīšana tika veikta biedrības "GVD Baltija" dibinātāja Bukaina un divu citu šīs biedrības biedru dzīvesvietās. Šai trijotnei lietā piemērots tāds pats statuss kā Lindermanam.

DP vienlaicīgi veic pārbaudi par to, ka Bukains kopā ar diviem citiem "GVD Baltija" biedriem ir sniedzis atbalstu nacionālboļševikam Benesam Aijo caur Igauniju un Somiju doties uz Krieviju ar mērķi nokļūt Austrumukrainā.

Biedrība iepriekš izcēlusies ar to, ka pērn Rīgas mikrorajonos sarīkojusi pasākumus, kuru laikā tika vākti ziedojumi "humānās palīdzības sniegšanai Donbasam".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!