Foto: LETA
Latvijas Ģenerālprokuratūra sākusi ar Čehiju kārtot formalitātes redzamākā 13.janvāra Vecrīgas grautiņos apsūdzētā Anša Ataola Bērziņa nogādāšanai Latvijā soda izciešanai.

Kā teica Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Kristīne Sutugina, 5. aprīlī Čehijas kompetentajai iestādei ir nosūtīs Eiropas apcietināšanas orderis attiecībā pret minēto personu ar lūgumu izdot personu brīvības atņemšanas soda izpildei Latvijā.

Pazīstamā latviešu dzejnieka un tulkotāja Ulda Bērziņa dēls aizturēts aprīļa sākumā Čehijā, iepriekš vēstīja LNT ziņas.

Rīgas apgabaltiesa 2016. gadā februārī noraidīja Bērziņa sūdzību par viņam piespriesto sodu. Līdz ar to tiks izpildīts iepriekš pieņemtais spriedums, kas Bērziņam kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz vienu gadu un astoņiem mēnešiem. Tas nozīmē, ka tiesai un Valsts policijai bija jāorganizē vīrieša nogādāšana cietumā. Iepriekš Bērziņam bija piespriesta nosacīta brīvības atņemšana uz tādu pašu termiņu.

Preses konferencē pagājušā gada sākumā Bērziņš sacīja, ka tiesa šādu spriedumu viņam piemērojusi, ņemot vērā to, ka viņš nav ieradies Valsts probācijas dienestā (VPD), kurā viņam bija jāreģistrējas desmit dienu laikā, kad 2014.gada 9.aprīlī viņam piesprieda VPD uzraudzību.

Jūlija vidū apsūdzētais ar lietojumprogrammas "Skype" starpniecību noorganizēja preses konferenci, kurā paziņoja, ka no Latvijas valsts, par kuras atjaunošanu savulaik vēl kā skolēns cīnījies, neesot gaidījis savu notiesāšanu, lai gan nenoliedz, ka sviedis bruģakmeņus Saeimas virzienā. Ņemot vērā minēto, viņš jau vairākus mēnešus atrodas ārpus Latvijas. Vīrietis toreiz neatklāja, kurā valstī šobrīd uzturas. Vaicāts, vai valsts ir ārpus Šengenas zonas, vīrietis atbildēja: "Droši vien."

Tiesas piespriestajam sodam viņš nepakļaujas un uzskata, ka izvairīšanās no soda vietā jāizmanto apzīmējums - atrašanās politiskajā emigrācijā.

Apsūdzētais arī pauda, ka tiesa nav vērtējusi pēc būtības to, vai, nosakot viņam probācijas uzraudzību, ir sasniegts probācijas mērķis - integrācija sabiedrībā. Vīrietis esot iesniedzis tiesā pierādījumus, ka viņš jau ir integrējies sabiedrībā, to apliecinājusi stipendijas piešķiršana un stažēšanās doktorantūrā.

2009. gada 13. janvārī aptuveni 10 000 cilvēku pulcējās uz protesta akciju Doma laukumā, lai nevardarbīgā veidā pieprasītu Saeimas atlaišanu.

Pēc protesta akcijas Vecrīgā sākās grautiņi. Grautiņos piedalījās vairāki simti jauniešu, no kuriem daudzi bija alkohola reibumā. Šie cilvēki vairākas stundas demolēja Vecrīgu. Kopumā uz apsūdzēto sola sēdās 65 personas. Lielākā daļa ir notiesāti un saņēma piespiedu darbus. Dažas personas tika attaisnotas, bet vēl dažiem tiesvedība turpinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!