Foto: LETA
Prokuratūra apstiprina, ka bijušā Saeimas deputāta un iekšlietu ministra Dzintara Jaundžeikara lietas ietvaros arī noskaidros, kurš, iespējams, noplūdinājis viesnīcā "Rīdzene" noklausīto sarunu ierakstus.

Šīs sarunas, iespējams, ir daļa no tā dēvētās oligarhu lietas.

Prokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne paskaidroja, ka atsevišķs kriminālprocess par viesnīcas "Rīdzene" sarunu ierakstu iespējamo noplūdināšanu nav sākts.

Izmeklēšana par iespējamo informācijas noplūdināšanu notiek 1.novembra Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sāktā kriminālprocesa ietvaros. Šo kriminālprocesu tagad izmeklē prokuratūra, taču plašāku informāciju Pakalne nesniedza.

1.novembrī sāktā kriminālprocesa ietvaros pagājušajā nedēļā KNAB aizturēja Jaundžeikaru. Bijušā politiķa advokāts Pāvels Rebenoks iepriekš pastāstīja, ka klientam inkriminēti divi Krimināllikuma panti ‒ valsts noslēpuma izpaušana un korespondences izpaušana.

Attiecībā uz valsts noslēpuma izpaušanu neesot gan domāts, ka Jaundžeikars būtu izpaudis kādu noslēpumu, līdz ar to presē esot parādījusies neprecīza informācija. Tomēr, pēc KNAB uzskata, Jaundžeikars ir uzkūdījis kādu valsts amatpersonu izpaust viņam valsts noslēpumu, iepriekš norādīja advokāts.

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers savukārt pagājušajā nedēļā LTV uzsvēra, ka bijušā politiķa aizturēšana bija nepieciešama, lai izslēgtu informācijas tālāku nodošanu.

Tikmēr KNAB turpina dienesta pārbaudi, lai noskaidrotu, kāda ir bijusi KNAB darbinieku rīcība ar kriminālprocesa materiāliem tā dēvētajā oligarhu lietā, atzina KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs.

Ņemot vērā, ka, iespējams, ir notikusi prettiesiska kriminālprocesā iegūto ziņu izpaušana, pārbaude tika sākta pēc tam, kad medijos parādījās viesnīcā "Rīdzene" noklausīto sarunu ieraksti.

Oligarhu lieta sākta šogad maijā, un KNAB veica kratīšanu vairākos uzņēmumos un valsts iestādēs. Kratīšana veikta Ventspils un Rīgas domēs, brīvostas pārvaldē, Ventspils mēra Aivara Lemberga ģimenei piederošajā īpašumā Puzē, laikrakstā "Diena", "Mediju namā" un citviet.

Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" iepriekš, atsaucoties uz viesnīcā "Rīdzene", iespējams, notikušām sarunām, ziņoja, ka bijušais satiksmes ministrs un par oligarhu dēvētais Ainārs Šlesers vēlējies legalizēt īpašumtiesības Rīgas Tirdzniecības ostā.
Ziņots arī, ka vasarā Ģenerālprokuratūra veica pārbaudi par iespējamo operatīvās informācijas noplūdi saistībā ar oligarhu lietu, kura ietvaros KNAB veica kratīšanas.
Pēc pārbaudes tika sākts kriminālprocess, kuru tagad izmeklē Drošības policija.

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers iepriekš pavēstīja, ka "Neatkarīgās Rīta Avīzes" publikācija liecinājusi, ka pirms KNAB aktivitātēm varētu būt noplūdusi informācija.

Kalnmeiers arī toreiz atzina, ka toreizējā Saeimas deputāta Šlesera 5.maija paziņojums par iespējamu sarunu noklausīšanos bija pirmais signāls, ka tiek gatavots kriminālprocess.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!