Foto: LETA

Prokuratūra krimināllietu, kurā bija lūgts sākt kriminālvajāšanu pret Saeimas deputātu Artusu Kaimiņu, nodevusi atpakaļ Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) izmeklēšanas turpināšanai.

Jau ziņots, ka KNAB nodeva kriminālprocesa materiālus prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai pret vienu personu par grāmatvedības dokumentu viltošana mantkārīgā nolūkā. Ģenerālprokuratūras sabiedrisko attiecību speciāliste Una Rēķe portālam "Delfi" norādīja, ka Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors pieņēmis lēmumu par KNAB minētā lēmuma atcelšanu un krimināllietas atdošanu KNAB izmeklēšanas turpināšanai.

Rēķe norādīja, ka šobrīd prokuroram un KNAB ir atšķirīgi uzskati par pierādījumu pietiekamību personas saukšanai pie kriminālatbildības.

Jau vēstīts, ka KNAB pārkvalificējis tā dēvēto partijas "KPV LV" neatļautas finansēšanas lietu attiecībā uz Kaimiņu par grāmatvedības dokumentu viltošanu mantkārīgos nolūkos.

Iepriekš KNAB priekšnieks Jēkabs Straume, vaicāts par kriminālprocesu, kurā aizdomās turēts deputāts Kaimiņš, paskaidroja, ka sākotnēji, ierosinot kriminālprocesu, izmeklētāji vadījās no tobrīd viņu rīcībā esošās informācijas un saskatīja noziedzīga nodarījuma pazīmes par politiskās partijas finansēšanas pārkāpumu. Tās bijušas sākotnējās pazīmes, kas vērtētas, un par ko persona tika turēta aizdomās.

Tomēr, lietu izmeklējot, konstatēti jauni fakti, jaunas liecības un citi pierādījumi, līdz ar to nesen izmeklētāji mainījuši noziedzīga nodarījuma kvalifikāciju uz grāmatvedības datu viltošanu. Mainot kvalifikāciju, mainīts arī aizdomās turētās personas statuss, proti, uzrādīts jauns lēmums par aizdomās turētā statusu atbilstoši jaunajai kvalifikācijai.

"Delfi" iepriekš ziņoja, ka 2018. gada jūnijā KNAB ieradās Saeimā, lai aizturētu deputātu Kaimiņu un vēlāk arī veiktu kratīšanu dzīvesvietā par iespējamu nelikumīgu partijas "KPV LV" finansēšanu un nepilnīgi sniegtu informāciju valsts amatpersonas deklarācijā. Sākotnēji krimināllietā par partijas iespējamu nelikumīgu finansēšanu tikai aizturēts arī "KPV LV" valdes loceklis Atis Zakatistovs un uzņēmējs Viesturs Tamužs.

Kriminālprocesā Zakatistovu un Tamužu toreiz atzina par aizdomās turētajiem par politiskās organizācijas nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, bet Kaimiņu KNAB turēja aizdomās par politiskās organizācijas nelikumīga finansējuma pieņemšanu lielā apmērā un par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā.

Vēlāk lietu sadalīja, jo KNAB lūdza sākt kriminālvajāšanu pret Zakatistovu un Tamužu par iespējamu krāpšanu lielā apmērā. Attiecībā uz uzņēmēju Tamužu prokurors pieņēma lēmumu par viņa saukšanu pie kriminālatbildības, bet mazliet vēlāk vērsās arī Saeimā, lūdzot kriminālvajāšanai izdot Zakatistovu. Pērn 6. jūnijā Saeima pieņēma lēmumu izdot Zakatistovu kriminālvajāšanas sākšanai kriminālprocesā par krāpšanu lielā apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!