Foto: LETA
Prokuratūra atdevusi atpakaļ krimināllietu, kurā aizdomās par tirgošanos ar ietekmi tur uzņēmēju Jūliju Krūmiņu, bijušo basketbolistu Valdi Valteru un uzņēmēju Haraldu Balodi. Lieta atdota Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) izmeklēšanas turpināšanai.

Pērnā gada izskaņā aģentūra LETA, atsaucoties uz tās rīcībā esošu informāciju vēstīja, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs par tirgošanos ar ietekmi ierosinājis Ģenerālprokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret uzņēmēju Jūliju Krūmiņu, uzņēmēju un bijušo basketbolistu Valdi Valteru un uzņēmēju Haraldu Balodi.

Šī gada 4. janvārī Valters mikroblogošanas vietnē "Twitter" paziņoja, ka lieta, ar kuru viņu sasaistīja KNAB, "atgriezta atpakaļ no prokuratūras pierādījumu trūkuma dēļ".

Foto: DELFI

Sākotnēji pirmdienas, 7. janvāra, rītā Ģenerālprokuratūras sabiedrisko attiecību speciāliste Una Rēķe atbildēja, ka šobrīd informāciju par minētās krimināllietas nosūtīšanu atpakaļ KNAB nevar apstiprināt, piebilstot, ka plašāki komentāri netiks sniegti. Savukārt KNAB portāls "Delfi" uzzināja, ka biroja rīcībā nebija informācijas par to, ka Ģenerālprokuratūra pieņēmusi lēmumu par attiecīgās krimināllietas materiālu nosūtīšanu KNAB papildizmeklēšanai.

Savukārt pirmdienas pusdienlaikā Rēķe informēja, ka pirmdien, 7. janvārī, Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors izmeklēšanas turpināšanai KNAB izmeklētājam nosūtījis kriminālprocesu, kas 2018. gada 27.decembrī saņemts no KNAB kriminālvajāšanas uzsākšanai pret trim personām par tirgošanos ar ietekmi.

Atceļot izmeklētāja lēmumu par kriminālprocesa nodošanu prokuroram kriminālvajāšanas uzsākšanai un uzdodot turpināt izmeklēšanu, prokurors norādījis, ka krimināllietā iesniegtie pierādījumi nav pietiekami kriminālvajāšanas uzsākšanai pret lēmumā norādītajām personām. Prokurors norādījis konkrētas procesuālās un izmeklēšanas darbības, kas vēl būtu veicamas.

KNAB iepriekš informēja, ka birojs lūdzis prokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļai sākt kriminālvajāšanu pret trim personām par tirgošanos ar ietekmi.

Pēc KNAB sniegtās informācijas, kāda juridiska persona bija vērsusies tiesā pret kādu pašvaldību saistībā ar būvniecības detālplānojuma izstrādi. Lai atrisinātu domstarpības ar pašvaldību sev vēlamajā veidā, juridiskās personas pārstāvji vērsušies pie kādas fiziskas personas, lai tā ietekmētu konkrētās pašvaldības amatpersonu, jo uzskatījuši, ka šai fiziskajai personai ir ietekme uz pašvaldības amatpersonu.

Apmaiņā pret "palīdzību" juridiskās personas pārstāvji apsolījuši fiziskajai personai juridiskās personas kapitāldaļas. Pēc KNAB sniegtajām ziņām, uz projekta realizācijas laiku daļa no juridiskās personas kapitāldaļām pārgājušas fiziskās personas rīcībā. Pēc šādas vienošanās pašvaldība ar juridisko personu noslēgusi mierizlīgumu tiesvedībā, informēja KNAB. Pret nevienu pašvaldības amatpersonu birojs gan šajā lietā nav vērsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!