Foto: DELFI

Otrdien, 24. aprīlī, prokurors saistībā ar kriminālprocesu par krāpšanu lielā apmērā nosūtījis Saeimai lūgumu izdot Saeimas deputātu un "KPV LV" partijas frakcijas vadītāju Ati Zakatistovu.

Ģenerālprokuratūrā, neminot personas vārdu, portālu "Delfi" informēja, ka Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors vērsies Saeimā ar ierosinājumu par piekrišanas došanu kriminālvajāšanas sākšanai pret Saeimas deputātu par Krimināllikuma 177. panta 3. daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu.

Ierosinājums sagatavots, ņemot vērā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) 29. marta lēmumu par ierosinājumu sākt kriminālvajāšanu pret divām personām. Attiecībā uz otru personu aprīļa sākumā pieņemts lēmums par personas saukšanu pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 177. panta 3. daļas.

Krimināllikuma 177. panta 3. daļa paredz atbildību par krāpšanu lielā apmērā.

Lietā turpinās pirmstiesas izmeklēšana.

"Es arvien noliedzu jebkādu vainu. Es uzskatu, ka tagad man būs iespēja to visu pierādīt tiesā, ja tas nonāks līdz tiesai, jo vēl nav skaidrība, vai tas nonāks līdz tiesai. Bet šis solis ir sperts, ļoti labi," trešdienas pēcpusdienā žurnālistiem pauda Zakatistovs.

Vaicāts, vai plānot nolikt deputāta pilnvaras, "KPV LV" frakcijas priekšsēdētājs norādīja, ka šobrīd viņam ir pārdomas. "Visticamāk, es nenolikšu mandātu, bet es par to vēl parunāšu ar ģimeni. Man ir jāsaprot, kāda šī situācija ir," skaidroja deputāts. "Runājot klasiķa vārdiem, es varētu teikt, ka nu ir salna pavasarī. Cilvēku emocijas ir sakāpinātas, iespējams tās intereses arī ir sakāpinātas," turpināja Zakatistovs.

Deputāts plāno sasaukt preses konferenci, kurā žurnālistus informēs par lietas apstākļiem. Tas gan esot vēl jāsaskaņo ar otru iesaistīto personu – uzņēmēju Viesturu Tamužu.

Ceturtdien, 25. aprīlī, pēc Saeimas sēdes beigām norisināsies Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde. Tajā tiks skatīts Ģenerālprokuratūras iesniegums par piekrišanas došanu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret Saeimas deputātu, liecina darba kārtība.

Saeimas kārtības rullis nosaka, ka par piekrišanu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret Saeimas locekli, viņa apcietināšanai, kratīšanas izdarīšanai pie viņa vai citādai personas brīvības ierobežošanai Saeima lemj pēc Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas ziņojuma.

Ja Saeima piekrīt kriminālvajāšanas uzsākšanai pret deputātu, parlamentārietis zaudē tiesības piedalīties Saeimas un tās komisiju, kā arī citu to institūciju sēdēs, kurās Saeima viņu ir ievēlējusi vai apstiprinājusi, līdz kriminālvajāšanas izbeigšanai vai līdz brīdim, kad stājas spēkā notiesājošs tiesas spriedums.

Šajā laikā prokuratūrai un tiesai ir tiesības piemērot attiecīgajam Saeimas loceklim visus kriminālprocesuālajos likumos noteiktos piespiedu līdzekļus.

Jau ziņots, ka KNAB marta beigās nosūtījis krimināllietas materiālus Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret uzņēmēju Viesturu Tamužu un Saeimas deputātu Zakatistovu.

Izmeklēšanā KNAB bija konstatējis, ka krāpšana, iespējams, izdarīta juridiskās personas interesēs līdz ar to kriminālprocesa ietvaros sākts process arī piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai juridiskajai personai.

KNAB ieskatā abas aizdomās turētās fiziskās personas vienojušās par naudas izkrāpšanu no kādas citas juridiskās personas. Uzņēmējs Tamužs maldinājis juridiskās personas amatpersonas par Zakatistova konsultāciju nepieciešamību. Proti, līgums par konsultācijām noslēgts starp Zakatistova uzņēmumu "Per capita" un kompāniju "Eco Baltia", kurā Tamužs ir padomes priekšsēdētājs.

Taču KNAB kriminālprocesā secinājis, ka Par līgumos noteiktajām konsultācijām samaksāts 26 620 eiro, taču patiesībā šādas konsultācijas nemaz nav sniegtas.

Iepriekš Zakatistovs žurnālistiem pauda, ka nav iesaistījies krāpšanā un konsultācijas patiešām ir sniedzis un pilnībā noliedza vainu krāpšanā. Lūgts vairāk pastāstīt par sniegtajām konsultācijām, Zakatistovs atbildēja: "Kad noskaidrošu lietas apstākļus un sapratīšu, kāpēc šos jautājumus man uzdodat, es sniegšu atbildi."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!