Prokuratūra pēc presē publicēto ziņu pārbaudes nav atklājusi Satversmes aizsardzības biroja (SAB) darbinieku saistību ar gaļas kontrabandu, informēja Ģenerālprokuratūras preses centrs. Pārbaudē nav konstatēti fakti, kas liecinātu par SAB darbinieku nelikumīgu rīcību nolūkā atbalstīt vai slēpt nelikumīgus gaļas produktu importa un realizācijas darījumus.
Prokurore Māra Usāne nevēlējās sniegt plašāku komentāru par prokuratūras pieņemto lēmumu, sakot, ka "tur nav ko komentēt, jo tur vienkārši nekā nav". Iepriekš Usāne atzina - lietā saņemtajās liecībās ir pretrunas, tostarp arī bijušā ekonomikas policijas inspektora Normunda Margēviča paskaidrojumos.

Ģenerālprokurors Jānis Maizītis uzdeva veikt pārbaudi saistībā ar izskanējušajām ziņām par SAB darbinieku iespējamo saistību ar gaļas kontrabandu. Pārbaudi veica arī SAB, kas savu darbinieku saistību ar kontrabandu neatklāja.

Ziņas par iespējamo saistību Saeimas Tautsaimniecības komisijai sniedza bijušais ekonomikas policijas darbinieks Margēvičs, nosaucot arī iespējamo SAB darbinieku vārdus - Guntis Kalniņš un Arnolds Babris.

Vēlāk atklājās, ka Kalniņš ir firmas "Spektrs K" īpašnieks un vadītājs un nekad nav strādājis SAB, savukārt Babris gan ir biroja darbinieks, taču pierādījumi viņa saistībai ar kontrabandu netika rasti.

Arī Margēvičs savus izteikumus komisijai vēlāk noliedza, norādot, ka ticis pārprasts un minējis šos cilvēkus tikai tāpēc, ka ticies ar tiem darba darīšanās, nevis kā kontrabandas atbalstītājus vai piesedzējus.

Jāatgādina, ka kontrabandas skandāls izcēlās pēc tam, kad Mārupes pagastā tika atklāta liela nelegāla saldētava, kurā glabājās vairāk nekā 180 tonnas putnu gaļas, kā arī 40 tonnas cūkgaļas.

Pēc kompromitējošu ziņu izskanēšanas medijos iekšlietu ministrs Mareks Segliņš parakstīja rīkojumu par dienesta pārbaudi, lai noskaidrotu policijas rīcības pamatotību saistībā ar gaļas kontrabandas atklāšanu. Uz dienesta pārbaudes laiku no amata uz laiku atstādināti trīs ekonomikas policijas darbinieki - Margēvičs, Oļegs Borovojs un Sergejs Īvāns.

Margēvičs, nesagaidījis dienesta pārbaudes rezultātus, no darba policijā aizgāja, savukārt pārējie sodīti disciplināri par profesionālās ētikas pārkāpumiem. Abi darbinieki gan jau iepriekš paši bija labprātīgi aizgājuši strādāt zemākos amatos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!