Rīgas autotransporta prokuratūra iesniegusi protestu par spriedumu Valdeķu ielas avārijas izraisītājam Denisam Veremeičikam, kuru par triju cilvēku nogalēšanu un triju sakropļošanu sodīja ar četriem gadiem cietumā un tiesību atņemšanu uz pieciem gadiem.
Par to informē Rīgas autotransporta prokuratūras virsprokurore Alla Ignatjeva.

Prokuratūra protestā iebilst pret nozieguma pārkvalificēšanu, izslēdzot narkotiku ietekmi, mīksto sodu un tiesas novērtējumu pierādījumiem. Ignatjeva sacīja, ka tiesa spriedumā ir pieļāvusi daudzus būtiskus un rupjus kriminālprocesa pārkāpumus.

Jau ziņots, ka pēc tiesas domām, prokuratūrai nav izdevies pierādīt, ka Veremeičiks narkotikas lietojis apzināti un avāriju izraisījis narkotiku reibumā. Tāpēc tiesa pārkvalificēja inkriminēto pantu pret vieglāku, kas paredz mazāku sodu.

Tiesa arī uzskatīja, ka Veremeičiks nav izdarījis nozīmīgus pārkāpumus, kuru dēļ būtu notikusi avārija - tā esot notikusi vairāku sakritību dēļ. Tāpat neesot pierādīts, par cik Veremeičiks pārkāpis pieļaujamo braukšanas ātrumu, kā arī iemesli, kāpēc automašīna pēkšņi mainījusi automašīnas virzienu un ietriekusies cilvēkos.

Prokuratūra Veremeičikam inkriminēja krimināllikuma 260.panta trešo daļu, kas paredz atbildību par avārijas izraisīšanu alkohola vai narkotiku iespaidā. Tas paredz cietumsodu no trim līdz 15 gadiem.

Savukārt tiesa noziegumu pārkvalificēja pret šī paša panta otro daļu, kurā paredzēta autotransporta līdzekļa vadītāja atbildība, ja negadījums izraisījis nāvi vai smagus miesas bojājumus. Šī daļa ir vieglāka un paredz cietumsodu līdz 10 gadiem.

Jau ziņots, ka 10.augustā Valdeķu ielā notika smaga autoavārija, kurā trīs cilvēki gāja bojā, bet trīs smagā stāvoklī tika nogādāti slimnīcā. Avārijā cieta arī bērns, kurš smagā stāvoklī tika nogādāts Bērnu klīniskās slimnīcas reanimācijas nodaļā. Bojā gāja 19 gadus veca meitene, apmēram 42 gadus vecs vīrietis un apmēram 30 gadus veca sieviete.

Traģisko avāriju izraisīja Veremeičika vadītā automašīna BMW, kura lielā ātrumā veikusi apdzīšanas manevru netālu no pilnas trolejbusa pieturas. Tikai tad, kad BMW iebrauca pretējā braukšanas joslā, tās vadītājs pamanījis pretimbraucošo smago automašīnu. Tā vietā, lai bremzētu un censtos atgriezties labajā braukšanas joslā, šoferis pagriezis stūri pa kreisi un ietriecies gājējos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!