Rīgas tiesas apgabala prokuratūra, pabeidzot pārbaudi par policijas rīcību saistībā ar uzbrukumu Afrolatviskās asociācijas vadītājam un grupas "Los Amigos" dalībniekam Kristoferam Ejugbo, atzinusi, ka policija ir darbojusies atbilstoši likumu normām.
Kā pastāstīja Ģenerālprokuratūras preses pārstāvis Andrejs Vasks, prokuratūra pārbaudījusi lietas materiālus un likuma pārkāpumus policijas rīcībā nav saskatījusi. Prokuratūra atzinusi, ka policijas pieņemtie lēmumi un rīcība bijusi atbilstoša deleģētajai kompetencei.

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras virsprokurors Edgars Bērziņš norādījis, ka formāli viss ir izdarīts pareizi un likumīgi, taču šādos gadījumos būtu nepieciešama operatīva rīcība pārkāpuma noskaidrošanā un lēmuma pieņemšanā.

Prokuratūra pārbaudi uzsāka pēc savas iniciatīvas un izskanējušās informācijas masu medijos.

Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību biroja galvenais speciālists Aigars Bērziņš sacīja, ka policija 21.jūnijā diviem jauniešiem noformējusi administratīvo pārkāpumu protokolus pēc Administratīvo pārkāpumu kodeksa 167.panta par sīko huligānismu.

Likums par šādu pārkāpumu paredz naudas sodu no 25 līdz 50 latiem vai administratīvo arestu uz laiku līdz 15 diennaktīm. Noformētos materiālus policija nosūtīs tiesai, kas arī lems par piemērojamo sodu.

Jau ziņots, ka 4.jūnijā Doma laukumā, rasistisku motīvu vadīti, tā saucamā skinhedu grupējuma locekļi uzbrukuši Ejugbo.

Kā pastāstīja Ejugbo, tās dienas vakarā aptuveni plkst.20, šķērsojot Doma laukumu, viņu esot apstājusi "skinhedu" grupa, kas izteikusi draudus un aizvainojošas frāzes. Viņš šos jauniešus ignorējis un devies tālāk, jo ar tiem bija saskāries jau iepriekš un zinājis, ka šie uniformās tērptie jaunieši ir bīstami.

Cenšoties no uzbrucējiem aizbēgt, Ejugbo devies uz kādu Vecrīgas kafejnīcu, kur tie viņam sekojuši. Vajāšana turpinājusies arī citās kafejnīcās, līdz Ejugbo nonācis restorānā "Dickens". Tajā starp Ejugbo un jauniešiem sācies konflikts, kurā iejaukusies restorāna apsardze un policija.

Valsts policijā pastāstīja, ka policija saņēma izsaukumu uz "Dickens" restorānu, kur aizturēja divus vīriešus, kas bija iesaistīti konfliktā ar Ejugbo. Policija, saņemot paskaidrojumus, aizturētos vīriešus atbrīvoja. Abi aizturētie, kas pauduši rasistiskas idejas, policijas uzmanības lokā līdz šim nebija nonākuši.

Ejugbo fiziski no rasistiskiem uzbrukumiem ir cietis vienu reizi, taču Afrolatviskās asociācijas biedriem uzbrukts vairākkārt. Asociācijas vadība regulāri saņemot arī draudu vēstules no dažādām radikālām organizācijām un kustībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!