Foto: DELFI

Kurzemes tiesas apgabala prokuratūras prokurore 9. jūnijā tiesai nosūtījusi krimināllietu, kurā par Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izkrāpšanu lielā apmērā no valsts budžeta apsūdzētas astoņas personas, portālu "Delfi" informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai apsūdzētie laikā no 2011. gada līdz 2013. gadam pēc savstarpējas lomu sadales no Latvijas budžeta izkrāpuši PVN lielā apmērā. Nodoklis izkrāpts kā PVN pārmaksa, noformējot dažādu preču iegādi ar starpniekiem. Proti, prokuratūras ieskatā apsūdzētie it kā izmantojuši mārketinga pakalpojumus, bet reāli to nav darījuši, bet iesaistījuši darījumu ķēdē fiktīvus uzņēmumus.

Personu grupa veikusi noziedzīgas darbības tekstilizstrādājumu un armatūras tirdzniecības jomā, sagatavojot grāmatvedības dokumentus par faktiski nenotikušiem darījumiem, norāda prokuratūra. Tādējādi apsūdzētie nodarījuši Latvijas valsts budžetam zaudējumus 791 098 eiro apmērā.

Visi apsūdzētie pie kriminālatbildības saukti pēc Krimināllikuma 177. panta 3. daļas. Lietu plānots skatīt Liepājas tiesā.

Tāpat prokuratūra norāda, ka tā kā kriminālprocesā apsūdzētie kā fiziskas personas, būdami iesaistīto uzņēmumu amatpersonas, krāpšanu veikuši uzņēmumu interesēs, prokuratūra pieņēmusi lēmumus par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu piecām juridiskām personām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!