Foto: Latvijas armija

Drošības policija 5. jūnijā Latgales tiesu apgabala prokuratūrai nodevusi vēl divu kriminālprocesu materiālus kriminālvajāšanas sākšanai pret trim Latvijas iedzīvotājiem saistībā ar balsu pirkšanu 12. Saeimas vēlēšanās.

Kā portālam "Delfi" norādīja Drošības policijā, kriminālprocesi sākti par noziegumiem pēc Krimināllikuma 90. panta 2. daļas - par apzinātu kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus. Kriminālvajāšanas sākšanai nodotie kriminālprocesi izdalīti atsevišķā lietvedībā no kriminālprocesa, kas sākts neilgi pēc 12. Saeimas vēlēšanām, skaidro Drošības policija.

Pirmstiesas izmeklēšanā vienā no kriminālprocesiem Drošības policija identificējusi personu, kura apmaiņā pret samaksu piedāvājusi savam radiniekam nobalsot par konkrētu 12. Saeimas vēlēšanu sarakstu un vienu no tā kandidātiem. Uzrunātā persona piedāvājumam piekritusi un izteikusi līdzīgu priekšlikumu vēl diviem Latvijas pilsoņiem. Arī viņi apmaiņā pret materiālu atlīdzību nobalsojuši par konkrētu vēlēšanu sarakstu un tā kandidātu.

Abas personas, kuras par samaksu aicinājušas citus vēlētājus balsot par noteiktu partiju un tās kandidātu, noziedzīgā nodarījumā ir atzinušās. Tāpat uz viņu vainu inkriminētajā noziegumā norādot arī citi kriminālprocesā iegūtie pierādījumi, norāda Drošības policija. Līdz ar to Drošības policija lēmusi nodot prokuratūrai kriminālprocesa materiālus kriminālvajāšanas sākšanai pret diviem Latvijas iedzīvotajiem.

Savukārt otrā kriminālprocesā Drošības policija konstatējusi vēl vienu personu, kura apmaiņā pret samaksu piedāvājusi trim citiem Latvijas pilsoņiem 12. Saeimas vēlēšanās nobalsot par vienu konkrētu vēlēšanu sarakstu un vienu no tā kandidātiem. Ņemot vērā pirmstiesas izmeklēšanā iegūtos pierādījumus, kā arī izskatot lietas materiālus kopumā Drošības policija uzskata, ka personas vaina inkriminētajā noziedzīgajā nodarījumā ir pierādīta. Tāpēc drošības dienests lēmis prokuratūrai nodot kriminālprocesa materiālus ar mērķi sākt kriminālvajāšanu pret vienu Latvijas iedzīvotāju.

Drošības policijas apkopotā informācija liecina, ka tās lietvedībā patlaban ir vēl divi kriminālprocesi, kas sākti saistībā ar iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem 12. Saeimas vēlēšanu laikā. Vienlaikus Drošības policija atgādina, ka neviena persona nav uzskatāma par vainīgu, kamēr viņa vaina nav atzīta likumā noteiktajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!