Foto: DELFI
Valsts policijas Ventspils iecirknis kriminālvajāšanā nodevis krimināllietu par kādu krāpnieci, kura, izmantojot cilvēku uzticēšanos sludinājumu portālos, izkrāpusi ievērojamas naudas summas vairākām personām visā Latvijā, informēja policijā.

Kriminālprocess uzsākts pēc gadījumā pērnā gada aprīlī, kad izmantojot kādas sievietes uzticēšanos, viņai Ventspilī tika izkrāpta nauda. Izmeklēšanā noskaidrots, ka cietusī sludinājumu portālā ir vēlējusies iegādāties kažokādas vesti. Pēc kontaktēšanās ar pārdevēju, 1989.gadā dzimušu sievieti, viņa šīs pārdevējas kontā ir ieskaitījusi naudu, taču apsolīto preci, izsūtītu pa pastu, pretī nav saņēmusi.

Skaidrojot notikušā apstākļus atklājās, ka minētā 1989.gadā dzimusī sieviete ir īstenojusi vēl arī citas krāpnieciskas darbības - 2012.gadā fiksētas vairāk nekā 10 epizodes, kurās viņa izkrāpusi cilvēkiem naudu (kopumā vairāk nekā 1000 latu apmērā).

Krāpšana notikusi, galvenokārt solot pārdot kažokādas, sporta tērpus, citus apģērbus un aksesuārus, kā arī dažādas citas mantas, un minot, ka sakarā ar veikala slēgšanu notiek izpārdošana. Pircēji naudu par solīto mantu ieskaitījuši šīs sievietes kontā, bet preces, kuras solītās preces pasta sūtījumā tā arī nav saņēmuši.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka 2011.gadā arī citos reģionos atrodas kriminālprocesi par krāpšanas faktiem, kuros figurē minētā sieviete, piemēram, solot kādai sievietei pārdot kažokus par 357 latiem, naudu saņēmusi, bet preces nav nosūtījusi. Kādam vīrietim, savukārt, viņa piedāvājusi kredīta aizdevumu internetā – viņš ieskaitīja krāpnieces kontā 284 latus, bet apsolīto aizdevumu (60 000 latu) pretī nesaņēma.

2012.gada 8.novembrī Ģenerālprokuratūrā pieņemts lēmums par četru kriminālprocesu apvienošanu vienā lietvedībā. Vadoties pēc visiem lietas materiāliem kopumā, tajā skaitā - cietušo un liecinieku liecībām, dažādiem finanšu dokumentiem un citiem būtiskiem pierādījumiem, redzams, ka visas minētās krāpšanas ir izdarījusi viena un tā pati sieviete, līdz ar to viņas vaina izdarītajos noziedzīgajos nodarījumos ir pierādīta pilnībā.

Ņemot vērā, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā savākts pietiekami daudz pierādījumu kriminālvajāšanas uzsākšanai, nolemts kriminālprocesa materiālus nodot Ventspils prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.
Par krāpšanu, ja tā izdarīta atkārtoti vai ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no 5 – 13 gadiem vai ar naudas sodu līdz 150 minimālajām mēnešalgām, ar vai bez mantas konfiskācijas.

Policijas redzeslokā šādi un līdzīgi krāpšanas gadījumi nonāk aizvien biežāk, tādēļ iedzīvotāji aicināti būt uzmanīgiem, un pirms pārskaitīt naudu nepazīstama cilvēka kontā, izvērtēt, vai šī persona ir uzticama, piemēram, ievadot viņa tālruņa numuru kādā no interneta meklēšanas programmām un mēģinot pārliecināties, vai šis cilvēks ir godīgs un saistības pildīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!