Foto: Reuters/Scanpix

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvalde pērn saistībā ar nelegālo akcīzes preču apriti prokuratūrai nodevusi 119 kriminālprocesus kriminālvajāšanas sākšanai. Tostarp divi kriminālprocesi bija par organizētu grupu pretlikumīgu darbību saistībā ar akcīzes precēm Rīgas Centrāltirgū, portāls "Delfi" uzzināja Valsts policijā.

Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes amatpersonas 2017. gadā saņēmušas informāciju par iespējamu nelikumīgu akcīzes preču apriti Rīgas Centrāltirgus teritorijā.

Izmeklēšanā likumsargi aizturēja divas organizētas grupas un sāka kriminālprocesus.

Abos kriminālprocesos kopumā tika veiktas 270 sankcionētas kratīšanas, atrasts un atsavināts ievērojams daudzums nelegālo akcizēto preču, noziedzīgā ceļā iegūtu naudas līdzekļu, kā arī citas vērtības.

Vienā kriminālprocesā sankcionētu kratīšanu laikā atrastas un atsavinātas 231 579 nelegālās cigaretes, 131 litrs nelegālā alkohola, vairāk nekā 71,5 tūkstoši eiro, 32,5 tūkstoši rubļu, 38 tūkstoši Armēnijas dramu, aptuveni divi grami kokaīna, tikpat daudz marihuānas, kā arī dārglietas, dārgakmeņi un divas gāzes pistoles.

Savukārt otrā gadījumā atrasti un atsavināti vairāk nekā 217 tūkstoši nelegālo cigarešu, ap 732 litriem nelegālā alkohola, 940 grami tabakas, kā arī teju 8800 eiro, dārgakmeņi, dārglietas un pulksteņi.

Policisti iepriekš minēto noziedzīgo nodarījumu atklāšanai un personu aizturēšanai iesaistījuši arī Valsts policijas un Valsts ieņēmuma dienesta kinologus ar suņiem, un kriminālprocesos kopumā aizturējuši 21 personu. 11 personām piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

Izmeklēšanu laikā gūtie pierādījumi bija pietiekami, lai izmeklēšanu kriminālprocesos pabeigtu, un pērn tie nodoti prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai, norāda policijā.

Pērn Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes amatpersonas sadarbībā ar policistiem no Rīgas reģiona iecirkņiem ik dienas veica nelegālo akcīzes preču apkarošanas un profilaktiskos reidus tirgū. To rezultātā kopumā pērn tirgū atsavināts vairāk nekā miljons nelegālo cigarešu un 114 litri nelegālā alkohola.

Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvalde pērn nodevusi kriminālvajāšanas sākšanai arī citus kriminālprocesus, kuros izmeklēti noziegumi, kas valstij nodarījuši būtisku mantisko kaitējumu. Policija bija saņēmusi informāciju par kādu sievieti, kura, iespējams, ar starptautisko pasažieru vilcienu no ārzemēm Latvijas teritorijā ievedusi nelegālas cigaretes.

Izmeklēšanas laikā policisti pie sievietes vilcienā kopumā atrada un atsavināja 99 800 nelegālo cigarešu. Šāda nelegālo cigarešu daudzuma uzglabāšana un pārvietošana valstij nodarījusi kaitējumu aptuveni 8723 eiro apmērā, pauž policijā.

Par kontrabandu un nelegālu tabakas izstrādājumu pārvietošanu un glabāšanu tika sākts kriminālprocess. Izmeklēšanā gūtie pierādījumi bija pietiekami, lai izmeklēšanu kriminālprocesos pabeigtu, un pērn tie nodoti prokuratūrai kriminālvajāšanu sākšanai.

Arī kriminālprocess par tabakas izstrādājumu, proti, par 3296 kilogramu sasmalcinātas tabakas, nelikumīgu pārvietošanu lielā apmērā, radot valstij gandrīz 160 tūkstošu eiro lielus zaudējumus, nodots prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai.

Tāpat policija pabeigusi izmeklēšanu un nosūtījusi kriminālvajāšanas sākšanai kriminālprocesu, kurā veiktas sankcionētas kratīšanas Rīgā, Patversmes un Gaujienas ielās. To laikā policisti atsavināja 1520,8 kilogramus tabakas, 284,4 kilogramus cigarešu sagataves un vēl 2860 nelegālo cigarešu. Šāda apjoma nelegālo akcizēto preču glabāšana valstij radījusi aptuveni 88 tūkstošus eiro lielu mantisko kaitējumu, lēš policija.

Kriminālvajāšanas sākšanai nodots arī kriminālprocess, kurā sankcionētās kratīšanas kādā garāžā Rīgā, Viestura prospektā, atrasti un atsavināti aptuveni 2356 litri spirta, radot valstij mantisko kaitējumu teju 33 tūkstošu eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!