Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs parakstījis rīkojumu nodot atpakaļ prokuratūrai kriminālprocesu, kurā pie kriminālatbildības ir saukts smagos noziegumos apsūdzētais Ventspils mērs Aivars Lembergs, kā arī viņa dēls Anrijs Lembergs un Ventspils uzņēmējs Ansis Sormulis, lai pati prokuratūra izlemtu šīs lietas piekritību.
Kā aģentūru informēja AT Komunikācijas daļas pārstāve Rasma Zvejniece, Bičkovičs konstatējis, ka prokuratūra nav ievērojusi kriminālprocesā noteikto kārtību, kas noteic, ka prokuratūrai pašai jāizvēlas tiesa, kurai nodot izskatīšanai šo procesu. Ja tiesa, kurai prokuratūra nodevusi kriminālprocesu, secina, ka tā skatīšana tai nav piekritīga, tad iespējams lūgt AT izvērtēt lietas piekritību.

Kā ziņots, prokurors Juris Juriss augusta sākumā šo kriminālprocesu nosūtīja AT, lai tā noteiktu lietas piekritību.

Prokuratūrā iepriekš informēja, ka šajā kriminālprocesā Aivars Lembergs apsūdzēts par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, kas saistīta ar kukuļa izspiešanu, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā - gandrīz piecu miljonu latu apmērā, par nepatiesa dokumenta sastādīšanu un iesniegšanu jeb dienesta viltojumu. Kukuļos Lembergs saņēmis 239 670 latu, teikts apsūdzībā.

Tāpat Aivars Lembergs apsūdzēts par to, ka viņš veicināja un piedalījās mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli ar likumu aizliegti, izdarot to mantkārīgā nolūkā un personīgās ieinteresētības dēļ. Apsūdzība viņam uzrādīta arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu mantkārīgā nolūkā, par pilnvaru realizēšanu interešu konflikta situācijā un par apzināti nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas deklarācijās.

Anrijs Lembergs šajā kriminālprocesā tiek apsūdzēts par to, ka viņš personu grupā pēc iepriekšējās vienošanās, kā arī organizētā grupā legalizēja noziedzīgi iegūtus finanšu līdzekļus un citas mantas gandrīz piecu miljonu apmērā. Šīs darbības viņš veicis, pārkāpjot likumā noteiktās prasības un apzinoties šo līdzekļu un mantas iegūšanas noziedzīgumu.

Tāpat Anrijs Lembergs esot apzināti veicinājis, dodot padomus un norādījumus, tas ir, atbalstījis sava tēva noziedzīgās darbības, kuras Aivars Lembergs izdarījis, būdams valsts amatpersona, kas ieņem atbildīgu stāvokli, veicinot un piedaloties mantiskos darījumos, kuri viņam sakarā ar dienesta stāvokli ar likumu aizliegti, izdarot to mantkārīgā nolūkā un personīgās ieinteresētības dēļ, teikts apsūdzībā.

Savukārt Sormulis apsūdzēts par to, ka viņš apzināti veicinājis, dodot padomus un norādījumus, tas ir, atbalstījis Aivara Lemberga noziedzīgās darbības, kuras viņš izdarījis, būdams amatpersona, kas ieņem atbildīgu stāvokli, personiski, ņemot kukuli sevišķi lielos apmēros, saistītu ar kukuļa izspiešanu, par darbību izdarīšanu kukuļdevēja interesēs, ko Aivars Lembergs kā amatpersona varēja izdarīt, izmantojot savu dienesta stāvokli.

Uzņēmējs arī tiek apsūdzēts par to, ka viņš personu grupā lielā apmērā - 4,06 miljonu latu apmērā, izdarīja noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, pārkāpjot likumā noteiktās prasības un apzinoties šo līdzekļu un mantas iegūšanas noziedzīgumu.

Sormulim apsūdzība arī uzrādīta par to, ka viņš apzināti veicinājis, dodot padomus un norādījumus, tas ir, atbalstījis Aivara Lemberga noziedzīgās darbības, kuras viņš izdarījis, būdams valsts amatpersona, kas ieņem atbildīgu stāvokli, veicinot un piedaloties mantiskos darījumos, kuri viņam sakarā ar dienesta stāvokli ar likumu aizliegti, izdarot to mantkārīgā nolūkā un personīgās ieinteresētības dēļ.

Tiesai nodotā kriminālprocesa apjoms ir 101 sējums. Pirmstiesas kriminālprocesu šajā lietā kopā ar procesa virzītāju veica pieci prokurori un atsevišķu izmeklēšanas darbību veikšanā bija iesaistīti Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieki.

Lai garantētu šajā kriminālprocesā iesaistīto personu tiesību un likumīgo interešu nodrošināšanu un tiesību uz lietas izskatīšanu taisnīgā, objektīvā un neatkarīgā tiesā ievērošanu, prokuratūra no plašākas informācijas sniegšanas atturas un uzsver, ka šajā procesā personas par vainīgām var atzīt tikai tiesa.

Pret Aivaru Lembergu prokuratūrā notiek izmeklēšana vairākos kriminālprocesos, kas iepriekš izdalīti no tā dēvētās pamatlietas.

Viens ir kriminālprocess, kas no tā dēvētās Ventspils amatpersonu krimināllietas tika izdalīts 2006.gada jūlijā. Izdalītajā lietā 2006.gada 20.jūlijā Aivaram Lembergam tika uzrādīta apsūdzība kukuļņemšanā, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā un amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanā. Šī apsūdzība pamatā saistīta ar aizdomām par viņa tiešu saikni ar AS "Kālija parks" Šveicē reģistrēto līdzīpašnieci "Multinord AG".

LETA jau ziņoja, ka Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa 9.janvārī pirmstiesas izmeklēšanas termiņu šajā kriminālprocesā pagarināja līdz 20.aprīlim, bet 7.aprīlī - līdz 20.jūlijam. Tā kā lieta tiesā nenonāca noteiktajā termiņā, prokuratūrai bija jāatceļ visi pret Lemberga personu un viņa īpašumu noteiktie ierobežojumi.

Jau ziņots, ka kriminālprocess, kas tiek dēvēts par Ventspils amatpersonu lietu, tika sākts 2005.gada 3.oktobrī, pamatojoties uz pārbaudes materiāliem par Ventspils amatpersonu iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem.

Savukārt pamatlietas gaitā pērn 14.martā prokuratūra Aivars Lembergam izvirzīja apsūdzību par kukuļņemšanu vairākkārt sevišķi lielā apjomā, ja tas saistīts ar kukuļa izspiešanu, par naudas legalizēšanu vairākkārt un lielā apjomā, kā arī par to, ka viņš nedeklarēja tādas īpašumtiesības, kas deva pastarpinātu ietekmi AS "Latvijas kuģniecība".

Aivars Lembergs uzskata, ka prokuratūras izvirzītās apsūdzības nav pamatotas, turklāt izmeklētāju rīcībā viņš saskata politiskus motīvus.

AS "Ventspils nafta" padomes loceklis Mamerts Vaivads, uzņēmēji Krists Skuja un Laimonis Junkers, komandītsabiedrības "Ventspils ekspedīcija loģistika KS" darbiniece Gita Grasmane un advokāts Gints Laiviņš-Laivenieks tiek turēti aizdomās par naudas legalizēšanu organizētā grupā, atkārtoti un lielā apjomā. Arī viņi visi savu vainu iepriekš nolieguši.

Ar brīvības atņemšanu saistīts drošības līdzeklis ilgstoši bija piemērots tikai Ventspils mēram, bet iepriekš vēl vairāki šajā lietā aizdomās turamie uz dažādiem termiņiem bijuši apcietināti vai aizturēti uz vairākām diennaktīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!