Foto: Valsts policija

Šogad Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) darbinieki uz prokuratūru kriminālvajāšanas sākšanai nosūtījuši sešas lietas par Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu līdzekļu izkrāpšanu, portāls "Delfi" uzzināja Valsts policijā.

Kopā šajās lietās ir 13 aizdomās turētie. Savukārt kopējā summa, ko bija paredzēts izkrāpt pārsniedz 900 000 eiro. Aizdomās turētajiem inkriminēta krāpšana lielā apmērā vai šādas krāpšanas mēģinājums. Par to Krimināllikumā paredzēts līdz pat desmit gadus ilgs cietumsods. Dažiem no aizdomās turētajiem papildus tiek inkriminēta arī dokumentu viltošana.

Policija skaidro, ka ES struktūrfondu līdzekļu izkrāpšanā bieži vienlaikus tiekot iesaistīti vairāki uzņēmumi, un krāpšanas nolūkā sagatavots liels skaits dažāda veida dokumentu. Tāpēc parasti šī veida noziegumu izmeklēšana esot laikietilpīga un sarežģīta. Arī šajās lietās ENAP ieguldītais laiks un resursi nodrošinājuši pietiekamu pierādījumu kopumu, lai visas krāpšanās iesaistītās personas būtu iespējams saukt pie atbildības, atklāj likumsargi.

Pieci no šogad prokuratūrai nodotajiem kriminālprocesiem sākti 2014. gadā, bet viens – 2013. gada nogalē. Turklāt četros no gadījumiem iespējamo noziegumu izdevies konstatēt vēl pirms aizdomās turētajām personām izdevies tikt pie plānotajiem līdzekļiem. Līdz ar to ENAP darbinieki novērsuši pusmiljona kaitējumu. Divos gadījumos noziedzīgajās shēmās iesaistītās personas saņēmušas aptuveni 350 000 eiro.

Policija skaidro, ka uz ES struktūrfondu līdzekļu garantu var pretendēt uzņēmumi, kas izpilda noteiktus nosacījumus. Ja visi nosacījumi izpildīti, tad Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra vai Lauku atbalsta dienests piešķir projektā paredzēto summu.

Visi kriminālprocesi nosūtīti Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!