Tā dēvētā Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllieta straujiem soļiem tuvojas izskaņai, otrdien žurnālistiem atzina viens no šajā lietā apsūdzību uzturošajiem prokuroriem Juris Juriss.

Rīgas apgabaltiesa otrdien noraidīja lūgumu atcelt Aivaram Lembergam piemēroto drošības līdzekli - aizliegumu pildīt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumus.

Juriss teica, ka prokuroru ieskatā tiesas lēmums bija pamatots. Viens no prokuroru argumentiem, kāpēc būtu jāatstāj spēkā šāds procesuālais piespiedu līdzeklis, bija tāds, ka jāliedz personai faktiski turpināt veikt tās darbības, kuras viņam tiek inkriminētas saistībā ar noziedzīgo nodarījumu izdarīšanu.

"Lai neveidojas tāda situācija, ka personai ir izsniegta apsūdzība par noteiktām darbībām, bet faktiski persona izpilda tās pašas darbības joprojām," prokuratūras argumentus skaidroja Juriss.

Šim procesuālajam piespiedu līdzeklim prokuratūras ieskatā jābūt spēkā "visu lietas iztiesāšanas gaitu, neskatoties uz to, ka tā ļoti straujiem soļiem tuvojas izskaņai".

"Faktiski tagad ir pēdējais liecinieks, kuram vajadzētu sniegt liecības. Nav gan zināms, vai tiesa apmierinās aizstāvja pieteikto lūgumu par papildu liecinieku aicināšanu, bet šobrīd iepriekš pieteiktie lūgumi tikuši noraidīti," uzsvēra prokurors.

Pēc liecinieku pratināšanas pabeigšanas varētu tikt atklātas tiesu debates un tad sekotu replikas.

Vaicāts, vai Lembergs drošības līdzekli, pēc prokuratūras domām, nav pārkāpis, Juriss norādīja, ka "prokuratūra vairākkārt vērsusi tiesas uzmanību uz tādām darbībām, kuras mēs saskatām kā pārkāpumu no viņa puses".

"Mūsu ieskatā darbības, kas notiek Ventspils pašvaldībā ar viņa dalību, ir ciešā saistībā ar procesuālā piespiedu līdzekļa noteiktā ierobežojuma pārkāpšanu, tāpēc ir jābūt šim procesuālajam piespiedu līdzeklim, kurš tad viņu varētu atturēt no šādām darbībām," norādīja Juriss.

Jau ziņots, ka Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem.

Līdzās Ventspils mēram uz apsūdzēto sola sēdies arī viņa dēls Anrijs un dažādu tranzītuzņēmumu bijusī amatpersona Ansis Sormulis. Visi trīs norādījuši, ka nesaprot un neatzīst viņiem celtās apsūdzības.

Lietā aptuveni 200 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, kurus prokuratūra tiesai nodeva 2008.gada otrajā pusē.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009.gada 20.augustā. Lietas sarežģītības dēļ tagad to izskata tiesneši Boriss Geimans, Irīna Jansone un Ligita Kuzmane, bet par rezerves tiesnesi noteikta Ārija Ždanova.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!