Melīgu stāstu par to, ka advokāti iedevuši 50 000 latu kukuli Augstākās tiesas tiesnešiem Privatizācijas aģentūras darbinieces Ilonas Skadiņas slepkavības lietā, izdomājis kukuļņemšanā apsūdzētais prokurors Staņislavs Nazarovs un ar viņa ziņu šī nepatiesā informācija publiskota, secinājis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).
KNAB konstatējis, ka Nazarovs, kurš bija apsūdzības pārstāvis Skadiņas slepkavības lietā, organizēja nepatiesās informācijas izplatīšanu nolūkā celt neslavu advokātiem un ietekmēt tiesnešus, kuri gatavojās lietu šā gada 18.martā izskatīt apelācijas kārtībā, informēja KNAB Starptautisko un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece.

Nazarova uzrakstīto tekstu par to, ka Skadiņas slepkavībā apsūdzēto attaisnošanas nolūkā iedots kukulis tiesnešiem, izplatījusi kāda viņa aicināta persona. Apzinoties, ka šī informācija ir nepatiesa, tās autors ir viņš pats un tā tiek izplatīta pēc viņa lūguma, Nazarovs nav iebildis preses pārstāvim par šīs informācijas publicēšanu, norāda KNAB.

Kā vēstīts, laikraksts "Čas" marta vidū rakstīja, ka par attaisnojošu spriedumu Augstākās tiesas tiesnešiem, kas lietu izskatīs apelācijas kārtībā, piedāvāti 50 000 latu.

KNAB pirmstiesas izmeklēšanā esot ieguvis pietiekamus pierādījumus kriminālvajāšanas uzsākšanai pret bijušo Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokuroru Nazarovu arī šajā epizodē. Tāpēc KNAB lūdzis Ģenerālprokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret Nazarovu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, informēja Kurpniece.

Kā sacīja prokurors Aldis Pundurs, kurš izmeklē krimināllietu pret Nazarovu par kukuļņemšanu un šaujamieroča un munīcijas iegādāšanos, glabāšanu un nēsāšanu bez attiecīgas atļaujas, lietas materiālus no KNAB viņš ir saņēmis un tuvākajā laikā tiks lemts jautājums par šīs krimināllietas pievienošanu jau iepriekš ierosinātajai, kurā Nazarovam jau celtas apsūdzības.

Jau ziņots, ka bijušais policists Jurijs Kreslovs, no kura Nazarovs izspieda kukuli un par to tagad jau apsūdzēts, augusta sākumā stāstīja, ka pastāvējusi shēma, pēc kuras Nazarovs izspiedis kukuļus no apsūdzētajiem, cita starpā mēģināts kukuli izspiest arī Skadiņas slepkavības lietas ietvaros.

Pēc Kreslova rīcībā esošās informācijas, Nazarovs pie Skadiņas slepkavības organizēšanā apsūdzētās Astrīdas Svipstas advokāta Oskara Rodes nosūtījis savu paziņu Genādiju Špikovu, lai viņš advokātam izteiktu piedāvājumu par 100 000 ASV dolāru panākt, ka Svipsta tiek atbrīvota no apcietinājuma un tālākā procesa laikā - iespējams, arī no kriminālatbildības. Advokāts no šāda piedāvājuma esot atteicies, bet Nazarovs pēc tam licis Špikovam veikt anonīmu ziņojumu, ka piekukuļots lietu izskatošais tiesnesis, stāstīja Kreslovs.

Rode šos Kreslova izteikumus nekomentēja, jo krimināllietas ietvaros ir parakstījies par informācijas neizpaušanu.

Šā gada aprīlī, kad izskanēja ziņas par to, ka Rodem izteikts piedāvājums maksāt kukuli, advokāts sacīja, ka šo "nelikumīgo piedāvājumu" izteikusi persona, ar kuru Rode bijis pazīstams "caur Nazarovu". Konkrētu naudas summu Rode aprīlī nenosauca, sakot, ka "ļoti lielās" naudas summas apmērs atstājams "brīvai iztēlei".

Tomēr Kreslova minētos faktus iepriekš netieši apstiprinājis Nazarova lietu izmeklējošais prokurors Pundurs, sakot, ka, iespējams, Nazarovs organizējis zvanus par to, ka tiesai ir maksāts kukulis par Skadiņas slepkavības pasūtīšanā apsūdzētās Svipstas atbrīvošanu, kā arī, iespējams, Nazarovs kopā ar kukuļošanas starpnieku pieprasījuši kukuli no advokāta Rodes.

Špikovs kā starpnieks kukuļdošanā apsūdzēts arī lietā, kurā Nazarovam izvirzīta apsūdzība par kukuļa izspiešanu no Kreslova.

Kreslovs apgalvo, ka agrāk vairākkārt tiesāto Špikovu Nazarovs strādā savā labā savervējis 1993.gadā, kad kādas krimināllietas ietvaros veicis kratīšanu viņa dzīvesvietā, kur atrasta kaujas granāta.

Kā vēstīts, Nazarovs 3.aprīlī tika aizturēts par 50 000 ASV dolāru kukuļa prasīšanu no Kreslova. Prokuroru aizturēja pēc 10 000 ASV dolāru saņemšanas.

Savukārt 23.aprīlī KNAB izziņas veikšanai no Organizētās noziedzības apkarošanas biroja saņēmis krimināllietu, kas bija ierosināta pēc Krimināllikuma 295.panta 1.daļas par iejaukšanos lietu iztiesāšanā saistībā ar ziņām par Skadiņas slepkavības lietas tiesnešu piekukuļošanu. Biroja darbinieki kā lieciniekus nopratinājuši gan Nazarovu, gan citas amatpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!