Foto: Publicitātes attēls
Prokurors tiesas debatēs rosinājis piespriest trīs gadu un sešu mēnešu cietumsodu par valsts noslēpuma nelikumīgu vākšanu apsūdzētajam bijušajam Satversmes aizsardzības biroja (SAB) darbiniekam Aigaram Sparānam, noskaidroja aģentūra LETA.

Lietu Rīgas pilsētas tiesa skata slēgtās sēdēs, taču LETA zināms, ka minēto sodu rosināts piespriest šonedēļ notikušajās debatēs. Tāpat LETA zināms, ka Sparānam tiesvedības procesa laikā grozīta apsūdzība un viņam tiek inkriminēta arī dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana.

Prokuratūrā komentārus nesniedza un pat neatklāja rosināto sodu.

Rīgas pilsētas tiesā Vidzemes priekšpilsētā debates turpināsies 12. jūnijā.

Šajā tiesā atrodas vēl viena krimināllieta, kurā par valsts noslēpuma nelikumīgu vākšanu apsūdzēta Sparāna dzīvesbiedre un arī bijusī SAB darbiniece Linda Sparāne. Šo lietu tiesa skatīs 30.maijā.

Kā iepriekš noskaidroja aģentūra LETA, apsūdzības izvirzītas, jo Sparānu mājās kratīšanas laikā tika atrasti atsevišķi valsts noslēpumu saturoši materiāli, kurus viņš bija ieguvis, vēl strādājot SAB.

Sparāna advokāts Aleksandrs Berezins iepriekš apliecināja, ka Sparānam netiek inkriminēta sadarbība kādas ārvalsts labā, ar spiegošanu prokurors saprot pašu faktu, ka pie Sparāna atrasti šādi materiāli.

LETA arī zināms, ka likumsargi ir izbeiguši pret Sparānu kriminālprocesu, kurā viņam inkriminēja 35 000 eiro kukuļņemšanu. Berezins apliecināja izbeigšanas faktu, norādot, ka lieta izbeigta pierādījumu trūkumu dēļ. Kriminālprocesu esot akceptējusi arī prokuratūra.

Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "de facto" iepriekš ziņoja, ka liecības pret Sparānu iespējamās kukuļošanas lietā sniedzis Tukuma lidostas līdzīpašnieks, dažādās ieroču un stratēģisko preču tirdzniecības krimināllietās pavīdējušais Konstantīns Soloduha.

Valsts drošības dienests (VDD) 2020.gada aprīlī aizturēja Sparānu. 2020.gada pavasarī tiesa Sparānam kā drošības līdzekli tiesa piemēroja apcietinājumu, taču vēlāk viņš tika atbrīvots pret 50 000 eiro drošības naudu. Naudu vairāku dienu laikā savāca Sparāna tuvs draugs, mūžībā aizgājušās Saeimas Juridiskās komisijas vadītājas Jutas Strīķes (JKP) dzīvesbiedrs un bijušais Militārās izlūkošanas un drošības dienesta darbinieks Maigurs Strīķis. Daļu naudas atvēlēja arī Berezina pārstāvētais advokātu birojs.

Strīķis vēlāk izplatīja paziņojumu, kurā pauda viedokli, ka lieta pret Sparānu lemta izjukšanai.

Sparāns izdienas pensijā devās 2018. gada nogalē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!