Foto: DELFI

Ja nenotiks nekas neparedzēts, tad Rīgas apgabaltiesa smagos noziegumos apsūdzētā Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllietā spriedumu varētu pasludināt nākamā gada rudenī, pieļāva viens no apsūdzību uzturošās prokuroru grupas pārstāvjiem Jānis Ilsteris.

Lembergs pagājušajā nedēļā preses konferencē paziņoja, ka lai arī nav pabeidzis sniegt liecības, drīzumā pret viņu vērstajā krimināllietā varētu būt gaidāms spriedums.

Prokurors Ilsteris teica, ka šādi apsūdzētā komentāri ir emocijas, taču Lembergs jau ir liecinājis 50 tiesas sēdes, kas ir lielākais liecību sniegšanas laiks kādu prokuratūra pieredzējusi. Rīgas apgabaltiesa jau vairākas reizes Lembergam piemērojusi sankcijas par izvairīšanos sniegt liecības pēc būtības. Lembergs tiesas zālē no lapas lasījis sagatavotas liecības, kas faktiski liecina par apsūdzētā un advokātu kopdarbu, taču šobrīd saskaņā ar tiesas norādījumiem Lembergam atlikušas četras tiesas sēdes liecību sniegšanai.

Pēc Lemberga liecību pabeigšanas noteikti sekos aizstāvju pieteikti lūgumi, tāpēc tiesai būs nepieciešams laiks izlemt, vai šos lūgumus apmierināt. Tāpat būs nepieciešamas dažas tiesas sēdes atlikušo rakstisko pierādījumu un dokumentu pārbaudei, skaidroja Ilsteris.

Prokurors prognozēja, ka tiesas izmeklēšanu varētu pabeigt oktobrī, ja nebūs vajadzības veikt vēl kādas procesuālas darbības, un tad tiesa dos lietā iesaistītajām pusēm laiku sagatavoties tiesas debatēm. Debates ir tiesas procesa sastāvdaļa, kurā prokurors motivē savu viedokli par apsūdzētā vainu vai nevainīgumu un izsaka viedokli par apsūdzētajam piemērojamā soda veidu un mēru.

Atkarībā no laika, ko tiesa piešķirs, lai sagatavotos debatēm, tās varētu sākties nākamā gada janvārī, jo pirmā tiesas sēde 2018.gadā paredzēta 17. janvārī. Tad tiesas noteiktais grafiks būšot spraigs - četras tiesas sēdes nedēļā līdz pat jūnijam. "Ja nenotiek neparedzēti apstākļi, piemēram, tiesas izmeklēšanas atsākšana, lietā iesaistīto personu slimošana utt., tad varbūt uz rudens pusi varētu būt spriedums," prognozēja Ilsteris.

Uz norādi, ka rudenī gaidāmas arī Saeimas vēlēšanas un tiesas sprieduma pasludināšanu šajā laikā sabiedrība varētu tulkot pretrunīgi, Ilsteris atbildēja, ka Latvijā tiesa un prokuratūra ir neatkarīga un tiesas procesi un spriedumi netiek speciāli pieskaņoti "blakus notikumiem, procesiem".

Lembergs pagājušā nedēļā paziņoja, ka viņam nav dota iespēja sniegt visas nepieciešamās liecības. "Es nekādā gadījumā neesmu pabeidzis sniegt liecības," uzsvēra apsūdzētais.

Tiesa viņam neesot ļāvusi pabeigt sniegt liecības apsūdzībā par to, ka viņš, būdams interešu konflikta situācijā, esot pieņēmis vairāk nekā 300 lēmumu.

"Man neļauj liecināt, ik pēc desmit minūtēm lec kājās prokurors. Kad es stāstu to, ko viņš negrib dzirdēt, tad viņš saka, ka es novilcinu laiku. Tiesa viņam piekrīt, un tā visu laiku. Man traucē, neļauj runāt, lai mani izsistu no līdzsvara," apgalvoja šajā lietā apsūdzētais.

Tiesa Lembergam jau trīs reizes piemērojusi procesuālo sankciju - piespiedu naudu 380 eiro apmērā par izvairīšanos sniegt liecības pēc būtības.

Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem.

Līdzās Ventspils mēram uz apsūdzēto sola sēdies arī viņa dēls Anrijs un dažādu tranzītuzņēmumu bijusī amatpersona Ansis Sormulis. Visi trīs norādījuši, ka nesaprot un neatzīst viņiem celtās apsūdzības.

Lietā aptuveni 200 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, ko prokuratūra tiesai nodeva 2008. gada otrajā pusē.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009. gada 20. augustā. Lietas sarežģītības dēļ tagad to izskata tiesneši Boriss Geimans, Irīna Jansone un Ligita Kuzmane, bet par rezerves tiesnesi noteikta Ārija Ždanova.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!