Foto: DELFI
Finanšu ministrijas (FM) departamenta direktora vietnieku, bijušo Muitas kriminālpārvaldes šefu Vladimiru Vaškeviču tur aizdomās par kukuļa došanu ļoti augstai Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonai, kurai bijušas iespējas manipulēt ar operatīvajiem darbiniekiem, izriet no lietu uzraugošā prokurora Arvja Miglāna trešdien žurnālistiem teiktā.

Miglāns atklāja, ka VID amatpersonai, kurai, saskaņā pierādījumiem, Vaškevičs vairākārt devis kukuļus 50 000 eiro kopapjomā, "strādājot tādā amatā, ir iespēja ietekmēt, ielikt sev paklausīgus cilvēkus visapkārt un visādi manipulēt".

Prokurors stāstīja, ka šīs personas pakļautībā vismaz agrāk bijuši operatīvie darbinieki. "Ir daudz vieglāk kaut kādas krimināllietas izbeigt vai, lai netiktu veikta izmeklēšana, traucēt tās. Tas ir tieši šajā līmenī – operatīvo darbinieku līmenī. Netiek paziņoti vai tiek slēpti fakti," skaidroja Miglāns.

Miglāns nekomentēja, vai šī amatpersona sadarbojusies ar izmeklēšanu un tāpēc nav aizturēta par kukuļa pieņemšanu. VID amatpersona netiek sargāta liecinieku aizsardzības programmas ietvaros, stāstīja prokurors, jo "uz to sākumā ir jāpiekrīt pašam lieciniekam un jāuzraksta iesniegums". "Pagaidām tāds nav prasīts," sacīja prokurors.

Miglāns arī neatbildēja, vai saskaņā ar izmeklēšanas versiju, Vaškevičs varētu būt devis kukuļus arī citām personām, aizbildinoties, ka "aizstāvība varētu izdarīt savus secinājumus".

Jau vēstīts, ka Rīgas Centra rajona tiesa trešdien Vaškeviču apcietināja , bet KNAB viņu atzina par aizdomās turēto par kukuļdošanu lielā apmērā. Prokurors iepriekš pastāstīja, ka process pret Vaškeviču uzsākts janvāra sākumā, un tā laikā ar izmeklēšanas darbībām fiksētas vairākas epizodes, kad dots kukulis kādai VID amatpersonai. Miglāns norādīja - ja tiesa nolēmusi apcietināt personu, kas nav izdarījusi vardarbīgu noziegumu, ir izdarāmi secinājumi par savāktajiem pierādījumiem.

Savukārt Vaškeviča advokāts Aloīzs Vaznis žurnālistiem pastāstīja, ka aizturētais savu vainu neatzīstot un tiesas lēmums FM ierēdni apcietināt noteikti tiks pārsūdzēts.

KNAB naktī uz otrdienu aizturēja pašreizējo FM Nodokļu un muitas administrēšanas politikas departamenta direktora vietnieku, bijušo Muitas kriminālpārvaldes šefu un augstu VID ierēdni Vaškeviču par kukuļdošanu lielā apmērā – vairāk nekā 50 000 eiro kukuļa došanu VID amatpersonai, lai tā pienācīgi neveiktu amata pienākumus kontrabandas apkarošanā, nodokļu nomaksas kontrolē un nekonstatētu pārkāpumus attiecībā pret konkrētām personām.

Savukārt Vaškevičs neilgi pirms aizturēšanas iesniegumā Ģenerālprokuratūrai un KNAB vainojis augstas spēka struktūru amatpersonas pret viņu vērstas provokācijas gatavošanā.

Vaškevičs pērnā gada martā tika pārcelts amatā un sāka darbu Finanšu ministrijā, jo pēc reorganizācijas zaudēja VID ģenerāldirektora vietnieka amatu.

Tiesā pašlaik izskata lietu, kurā Vaškevičs apsūdzēts par atkārtoti norādītām nepatiesām ziņām valsts amatpersonas ienākumu deklarācijā, slēpjot savu patieso mantisko stāvokli. Vaškevičs neatzīst viņam izvirzīto apsūdzību.

Vienlaikus Rīgas apgabaltiesā izskata krimināllietu, kurā trīs personas apsūdzētas par uzņēmēju Genādija Peredeļska, Gata Aišpura un Aigara Lūša slepkavībām, kā arī Vaškeviča slepkavības mēģinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!