Foto: PantherMedia/Scanpix
Administratīvā rajona tiesa atcēlusi 250 latu lielo administratīvo sodu kādai masierei, kuru policija vainoja prostitūcijā, liecina publiski pieejamais tiesas spriedums.

Rīgas iecirkņa sastādītajā protokolā konstatēts, ka sieviete pārkāpusi prostitūcijas ierobežošanas noteikumus, proti, 2010.gada novembrī salona telpās piedāvājusi seksuālos pakalpojumus ‒ "erotisko masāžu" par maksu bez veselības kartes. Piedevām viņa apvienojusies grupā ar personām, kuras arī piedāvājušas seksuālos pakalpojumus par maksu, telpās, kuras nav tās īpašums.

Policija masierei par šo pārkāpumu piemēroja 250 latu sodu. Sieviete lēmumu par sodu apstrīdēja pie policijas priekšnieka, taču tas atstāja to negrozītu un masiere vērsās tiesā.

Sieviete pieteikumā tiesai norādījusi, ka savu saimniecisko darbību – masieres darbu – veikusi uzņēmuma nomātajās telpās uz patapinājuma līguma pamata un sniegtajiem masāžas pakalpojumiem nav seksuāla pakalpojuma raksturs. Salonu apmeklējušais policists esot izteicis vēlēšanos saņemt seksuālos pakalpojumus, tomēr tas viņam nepārprotami atteikts. Arī pārējās masieres savos sniegtajos paskaidrojumos apliecinājušas, ka seksuāli pakalpojumi netiek sniegti.

Valsts policija savukārt tiesai atbildējusi, ka sieviete piedāvājusi seksuālus pakalpojumus par maksu – erotisko masāžu ‒ un savus pakalpojumus piedāvājusi, apvienojoties grupā. Minēto faktu apstiprina policista ziņojums, audio un video ieraksts, apskates protokols, kā arī izdrukas no interneta. Policija arī norāda, ka prostitūcijas ierobežošanas noteikumu pārkāpumam ir formāls sastāvs, proti, nav jābūt notikušām konkrētām darbībām ‒ seksuālam pakalpojumam. Policija arī uzskata, ka sieviete, izejot klientu priekšā un piedāvājot erotisko masāžu par maksu, ir pārkāpusi noteikumu prasības.

Piedevām policija norādījusi, ka masāžas telpas ir ar intīmu apgaismojumu un masāžas vietas ir lielas gultas. Tāpat masieru apģērbs ir niecīgs un caurspīdīgs.

No lietas materiāliem izriet, ka policisti uzdevušies par klientiem un ieradušies masāžas salonā, kur pie viņiem iznākušas septiņas sievietes, ģērbušās erotiskā veļā un īsos svārciņos. Masāžas salona administratore piedāvājusi katram vīrietim izvēlēties sievieti, kura sniegs erotisko masāžu. Viņa arī policistam apstiprinājusi, ka masāža tiek piedāvāta līdz "laimīgām beigām".

Tad policists vaicājis, vai sievietes piedāvā seksu. Visas atbildējušas, ka ne, tikai erotisko masāžu. Likumsargiem gan nav ticis izskaidrots, kas ietilpst erotiskajā masāžā, taču piedāvāts to pamēģināt, lai uzzinātu.

Tad policists aizgājis ar vienu sievieti uz istabiņu. Sarunas laikā vīrietis atkal interesējies par seksu, bet sieviete atbildējusi – tikai masāža. Kad sieviete uzklājusi pārvalku uz gultas, vīrietis paziņojis, ka ir policists un ir veikts kontrolpirkums.

Tiesa secinājusi, ka no videoieraksta izriet, ka šī sieviete sevi nosaukusi citā vārdā nekā tajā, kas ir sūdzības iesniedzējai.

Policijas protokolā sūdzības iesniedzēja ierakstījusi, ka veicot klasisko, sporta, akupunktūras un SPA masāžas. Erotisko masāžu neveicot, bet masāžu veicot apakšveļā ‒ krūšturī un biksītēs. Masāžas laikā klienta intīmajām ķermeņa daļām viņa nepieskaroties, masējot tikai kājas, muguru, jostas vietu, plecus, kaklu un galvu.

Masāžas telpu īpašnieks policijas paskaidrojumā norādījis, ka salonā tiek piedāvāta erotiskā masāža, kuru masieres veic, ģērbušās apakšveļā. Pārbaudes laikā salonā masāžas pakalpojumus, tostarp erotisko masāžu, piedāvājušas vairākas sievietes.

No salonā esošo masieru sniegtajiem lietas paskaidrojumiem izriet, ka pakalpojuma "erotiskā masāža" laikā tiek masētas dažādas klientu ķermeņa daļas ‒ galva, kakls, rokas, vēders, mugura, dibens, kājas. Masieres tērpušās apakšveļā, un klients masāžu var izbaudīt kails. Erotiskās masāžas laikā fizisks kontakts ar klienta dzimumorgāniem nenotiekot. Dažas masieres gan norādījušas, ka reizēm masāžas dēļ klientiem notiek ejakulācija.

Pamatojot savu spriedumu, tiesa meklējusi jēdziena "seksuālie pakalpojumi" izskaidrojumu. Tiesa atsaucas uz Augstākās tiesas Senāta secināto, ka ar seksuāliem pakalpojumiem nav saprotami tikai tradicionālie seksa veidi, bet gan arī citas formas seksuālo vēlmju apmierināšanai.

"Kritērijs tam, lai kādu darbību atzītu par seksuālu pakalpojumu, varētu būt jebkādu manipulāciju izdarīšana tiešā fiziskā saskarsmē ar otras personas dzimumorgāniem," secinājusi tiesa.

No Latvijas seksologu un seksopatologu asociācijas dibinātāja Jāņa Zālīša sniegtā skaidrojuma tiesa gan secinājusi, ka erotiskā masāža var ietvert un var neietvert manipulācijas ar dzimumorgāniem.

Ņemot vērā iepriekš izklāstīto, tiesa tomēr secinājusi, ka darbības, kuras veic masāžas salonā strādājošās personas, tostarp sūdzības iesniedzēja, nav atzīstamas par seksuāliem pakalpojumiem, proti, nav pierādījumu tam, ka masiere veikusi manipulācijas tiešā saskarsmē ar vīrieša dzimumorgāniem.

Masāžas salonā atradās deviņas masieres, taču lietā nav konstatēts, ka tieši starp tām septiņām sievietēm, kuras piedāvāja veikt erotisko masāžu policistiem, atradās arī sūdzības iesniedzēja, secinājusi tiesa. Turklāt no videoieraksta nav gūts apstiprinājums, ka erotisko masāžu policistam bija gatava sniegt sieviete vārdā, kāds ir sūdzības iesniedzējai.

Šāds apstākļu kopums tiesai ļāvis izdarīt secinājumu, ka lietā nav tiešu pierādījumu, ka sūdzības iesniedzēja piedāvāja sniegt vai sniedza seksuālos pakalpojumus par maksu. Līdz ar to viņa nav atzīstama par prostitūtu.

Ņemot vērā iepriekš minēto, tiesa atcēla policijas lēmumu par sodu un izbeidza lietvedību administratīvā pārkāpuma lietā.

Spriedumu gan policijai ir iespējams pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!