Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pēdējo sešu mēnešu laikā, no pērnā gada augusta līdz 2021. gada janvārim, Rīgā saņemti 498 ziņojumi par vardarbību. 434 gadījumos cietušas sievietes, un 64 gadījumos vīrieši. 98% gadījumu cietušais jau iepriekš ir cietis no vardarbības, trešdien Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas sēdē sacīja Rīgas Sociālā dienesta vadītāja Guna Eglīte.

Viņa minēja, ka 115 vardarbības gadījumos klātesoši bijuši bērni, un četros gadījumos bērni arī cietuši.

Diezgan liels vardarbības gadījumu skaits bijis pret senioriem. Ir uzskaitīti 113 gadījumi, kuros cietuši seniori, un šī tendence pēdējo gadu laikā pieaug, atzina Eglīte.

Savukārt vien 38 gadījumos cietušais lūdzis policijas lēmumu par nošķiršanu vai tiesas lēmumu par pagaidu aizsardzību.

Visbiežāk ziņojumi par vardarbību saņemti Pārdaugavas un Ziemeļu rajona nodaļās. Āgenskalnā saņemti 105 ziņojumi.

Tāpat Eglīte minēja, ka vardarbības pieaugums un problemātika ir saistīta ar Covid-19 ierobežojumiem, jo pie pieaugusi alkohola un narkotiku lietošana ģimenē, kā arī cilvēkiem ir tendence slēpt informāciju, mazāk iesaistīties problēmu risināšanā.

Savukārt Covid-19 ierobežojumu dēļ dienestā ir apgrūtināts darbs ar jaunajiem klientiem, kurus nav iespējams satikt klātienē un veikt pilnvērtīgu konsultāciju.

Trešdien, 3. februārī, Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas sēdē tika apspriests ziņojums par vardarbīga apdraudējuma notikumu apstrādi, situācijas risinājumiem un problēmām Rīgā, kā arī diskutēts par pētījuma par sieviešu, kuras cietušas no vardarbības problemātiku process un starprezultāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!