Foto: LETA

Veicot mājdzīvnieku sūtījumu kontroli uz robežas, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) konstatējis gan viltotus pavaddokumentus, gan atklājis, ka tiek ievesti suņi ar nepieļaujami zemu trakumsērgas antivielu līmeni, portāls "Delfi" uzzināja dienestā.

Normatīvie akti nosaka, ka Eiropas Savienībā drīkst ievest tikai pret trakumsērgu vakcinētus mājas (istabas) dzīvniekus. Vakcinācijas dienā dzīvniekam jābūt vismaz 12 nedēļu vecam un ieceļot Eiropas Savienībā tas var 21 dienu pēc pēdējās potes saņemšanas, informē PVD.

Lai pārliecinātos par šīs prasības izpildi, PVD uz robežas, izlases veidā, paņēma no Baltkrievijas vestu suņu asins paraugus, lai pārliecinātos, ka dokumentos norādītā trakumsērgas vakcinācija veikta atbilstoši prasībām.

Veicot laboratorisko izmeklēšanu, atklājās, ka trijos no pieciem suņu asins paraugiem ir neatbilstoši zems antivielu līmenis.

Par konstatēto PVD ir informējis gan Baltkrievijas kompetento uzraudzības iestādi, gan paziņojis citu dalībvalstu uzraudzības dienestiem.

Suņi, kuriem tika konstatēts zems trakumsērgas antivielu līmenis tika ievesti saņēmējiem Vācijā, Polijā un Beļģijā.

Tāpat, veicot kontroles, PVD robežinspektoriem radās aizdomas par septiņu Krievijas kompetentās uzraudzības iestādes izsniegtu veterināro sertifikātu autentiskumu. PVD robežinspektoru aizdomas apstiprinājās – seši no septiņiem sertifikātiem izrādījās viltojumi. Dzīvniekiem, kuriem izsniegti viltoti dokumenti, iebraukšana Eiropas Savienībā tika liegta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!