Madonas prokuratūra pirmdien uzrādījusi apsūdzību galvenajam tiesnesim par "Rāceņu" autotrasē notikušo traģēdiju, kad pērn jūnija beigās rallijā gāja bojā astoņi, bet tika ievainoti vairāk nekā divdesmit cilvēki.
Sacensību galvenajam tiesnesim Ziedonim Vanteram apsūdzība uzrādīta pēc krimināllikuma 226. panta par sabiedrisko pasākumu organizēšanas un norises kārtības pārkāpšanu, par ko var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz sešiem gadiem vai ar naudas sodu līdz simt piecdesmit minimālajām mēnešalgām.

Par to pirmdien BNS informēja Madonas prokuratūras prokurors Arvīds Kalniņš.

"Šī ir pirmā apsūdzība, kas tiek uzrādīta šajā lietā. Plānots, ka šīs nedēļas laikā pēc tā paša panta tiks uzrādītas apsūdzības vēl vairākiem, iespējams, pat četriem cilvēkiem," sacīja Kalniņš.

Jau vēstīts par pērnā gada jūnija beigās notikušo "Rāceņu" autotrases traģēdiju, kad autokrosa laikā, lielā ātrumā saduroties divu sportistu automašīnām un vēlāk tām ielidojot skatītājos, gāja bojā astoņi, bet ievainoti vairāk nekā divdesmit cilvēki.

Drīz pēc notikušā policijas amatpersonas ziņoja, ka traģēdijā varētu būt vainojami trīs cilvēki - sacīkšu organizētājs, galvenais tiesnesis un trases distances priekšnieks.

Savukārt ekspertu komisija, kas veica trases komplekso un autotehnisko ekspertīzi, norādīja, ka, viņuprāt, notikušajā būtu vainojami vēl divi cilvēki, kas saistīti ar Latvijas Auto federāciju.

Līdzīgu viedokli BNS iepriekš pauda arī prokurors Kalniņš.

Jau uzreiz pēc notikušās traģēdijas noskaidrojās, ka sacīkšu organizācijā pieļautas nopietnas kļūdas - trases malā atradās rikai viena ātrā medicīniskā automašīna, cilvēki stāvēja pārāk tuvu trasei, kārtības organizēšanai nebija pietiekamas policijas vai Zemessardzes palīdzības.

Drīz pēc notikušā abi sportisti paziņoja par autosportista karjeras beigām. Viens no viņiem Arnis Šķesteris pēc traģēdijas nodibināja Auto drošības fondu.

Fonds, kurš darbojas vēl šobrīd, risina autokrosu laikā cietušo problēmas un gādā par drošību citās Latvijas autotrasēs.

Pagājušā gada oktobrī Šķesteri Rīgā nošāva ar diviem šāvieniem krūtīs un galvā. Policija pēc notikušā izvirzīja vairākas versijas, viena no tām bija, ka Šķesteris varētu būt nogalināts "Rāceņu" traģēdijas dēļ, tomēr vēlāk šī versija neapstiprinājās.

Šobrīd tiek uzskatīts, ka Šķesteri nošāva biznesa darīšanu dēļ. Slepkavībā pagaidām vēl neviens nav apsūdzēts, lai gan saistībā ar šo lietu aizturētas piecas personas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!