Foto: DELFI

Bijušais iekšlietu ministrs un Saeimas deputāts Dzintars Jaundžeikars, kurš patlaban atrodas apcietinājumā saistībā ar valsts noslēpuma izpaušanas lietu, slepeno informāciju no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieces esot pircis par naudu, par to vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Raidījums vēsta, ka kopumā Jaundžeikara lietā esot trīs aizdomās turētie, jo bijušais ministrs un KNAB amatpersona izmantojuši starpnieku. Saskaņā ar "Nekā personīga" rīcībā esošo informāciju KNAB darbiniece strādājusi operatīvo pasākumu nodaļā un viņas kompetencē ietilpa tehniskie jautājumi, sarunu šifrēšana un līdzīgas darbības. Viņa birojā sāka strādāt vairākus gadus pirms KNAB vadība tika uzticēta Normundam Vilnītim.

Viņa ar Jaundžeikaru nesatikās un arī nesazvanījās. Arī eksministra advokāts Pāvels Rebenoks uzsver, ka Jaundžeikars KNAB darbinieci vispār nepazīst. Taču Jaundžeikara labs paziņa ir KNAB darbinieces radinieks. Viņš bijis starpnieks informācijas piegādē. Advokāts ne apstiprina, ne noliedz, ka Jaundžeikars pazīst trešo aizdomās turēto šajā lietā. Jaundžeikaram netiekot inkriminēta paša noslēpuma izpaušana, bet gan uzkūdīšana.

"Nekā personīga" vēsta, ka kūdīšanas galvenais ierocis esot bijusi nauda. Cik esot maksāts par vērtīgās informācijas iznešanu ārpus KNAB sienām, noskaidros izmeklēšana. KNAB amatpersona ar izmeklētājiem, visticamāk, sadarbojas, jo atrodas uz brīvām kājām.

Ne KNAB, ne prokuratūra neatklāj, kādas ziņas Jaundžeikars centies iegūt, un kādas tikušas izpaustas. Tāpat netiek izpausts, vai Jaundžeikars darbojies savās vai savu politisko līdzgaitnieku interesēs. Taču pēdējos mēnešos arvien uzskatāmāk kļuva redzams, ka personas, kuras nonāca KNAB redzeslokā, bija soli priekšā operatīvajiem darbiniekiem. Piemēram, šī gada maijā toreizējais Saeimas deputāts Ainars Šlesers (LPP/LC) pauda sensacionālu paziņojumu, ka viesnīcā "Rīdzene", kur viņš ir biežs viesis, jau divus gadus notiekot noklausīšanās.

Savukārt 2009.gada ziemā Šlesers, zaudējis satiksmes ministra amatu Ivara Godmaņa valdībā, pretēji iepriekš solītajam, negaidīti atjaunoja Saeimas mandātu, pats uz Saeimas sēdi nemaz neierodoties, bet gan valsti pametot un aizbraucot uz Dubaiju. Par sasteigto rīcību liecināja arī negaidīta partijas kongresa atcelšana Šlesera prombūtnes laikā. Baumas, ka Šlesers būtu brīdināts un mandāta atjaunošana saistīta ar imunitātes iegūšanu, politiķis toreiz noliedza. Šlesera partijas biedru Jaundžeikaru pašlaik tur aizdomās par noziegumiem, kas izdarīti, sākot tieši ar 2009.gadu.

Laikraksts "Diena" vēstīja, ka Jaundžeikara lietā runa ir par 2009. gada notikumiem, un kā informācijas noplūdes no KNAB avots figurējot "kāds zema līmeņa KNAB darbinieks".

KNAB priekšnieka pienākumu izpildītāja Juta Strīķe svētdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "De facto" atzina, ka kriminālprocesā, kura ietvaros šobrīd apcietinājumā atrodas Jaundžeikars, iesaistīta arī kāda KNAB amatpersona, taču šī persona birojā vairs nestrādājot.

"Es nenoliegšu, ka šajā kriminālprocesā figurē nu jau bijusī KNAB amatpersona, mēs esam reaģējuši tiklīdz mums bija pietiekamas ziņas un fakti. Par iesaistītām personām, statusiem, pašlaik mēs neesam tiesīgi runāt, jo procesu virza prokurors," raidījumam sacīja Strīķe.

Viņa gan bija izvairīga atbildēs uz jautājumiem, kas saistīti ar šo amatpersonu, proti, ne sniedza informāciju, kādas ziņas šai personai bija pieejamas, cik sen viņa birojā vairs nestrādā un kādā līmeņa darbinieks tas bija. Strīķe vien sacīja, ka "birojs ļoti rūpīgi seko jebkuriem gadījumiem vai jebkuriem faktiem, kas varētu liecināt par nesankcionētu izpaušanu, un šī amatpersona jau kādu laiku šeit nestrādā, bet sīkāk es nedrīkstētu precizēt izmeklēšanas interesēs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!