Foto: DELFI

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) maijā sācis kriminālprocesu pret vienu no Latvijas lielākajiem ceļu un tiltu būves uzņēmumiem "Latvijas tilti", kura bijušo valdes priekšsēdētāju Genādiju Kamkalovu Lietuvā tiesā par kukuļu došanu Lietuvas ostas amatpersonai, svētdien ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "De Facto".

Par KNAB sākto izmeklēšanu vēstīts Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) nupat publicētajā ziņojumā, kurā vērtēti Latvijas panākumi cīņā ar pārrobežu kukuļošanu. Ziņojumā norādīts, ka līdz šim Latvijas tiesām nav nodota neviena lieta par gadījumiem, kad Latvijas uzņēmumu interesēs kukuļotas ārvalstu amatpersonas.

Kamkalovu Lietuvā apsūdz par kukuļiem – dārgu rokaspulksteni, kā arī konjaka pudeles kastē noslēptiem 5000 eiro, ar ko pirms trīs gadiem tika pieķerts Klaipēdas ostas pārvaldes infrastruktūras direktors Gedimins Zumars. Abus Lietuvā aizturēja Lietuvas pretkorupcijas dienests, vienlaikus Latvijā KNAB veica vairākas kratīšanas. Raidījums skaidro, ka "Latvijas tilti" ietilpst LNK grupā.

KNAB kratīšanas veicis arī LNK holdinga telpās un aizturējis četrus uzņēmuma "LNK Industries" darbiniekus. Toreiz KNAB izkratīja arī Rīgas domes Satiksmes departamentu un aizturēja tā amatpersonu Uģi Brožu. Apjomīgajā kriminālprocesā bija vairāki virzieni, arī Salu tilta remontdarbi – šo sadaļu KNAB prokuratūrai nosūtīja šogad augustā.

Savukārt jau 2016. gada beigās Lietuvas iestādēm KNAB nodeva izmeklēt Klaipēdas ostas epizodi. OECD ziņojumā atstāstīts KNAB skaidrojums: tas darīts, lai paātrinātu lietas izskatīšanu un nejauši nesodītu Kamkalovu par vienu nodarījumu divreiz. OECD eksperti gan nebija pilnīgi pārliecināti, kā arī nesaprata, kāpēc pret uzņēmumu "Latvijas tilti" izmeklēšana netika sākta uzreiz. KNAB skaidrojuši, ka tā esot izlēmis uzraugošais prokurors, kurš licis vispirms pabeigt pirmstiesas izmeklēšana pret fiziskajām personām.

"De Facto" zināms, ka sākotnēji lietu uzraudzījis nesen amatā pazeminātais prokurors Arvis Miglāns.

Šobrīd gan KNAB izmeklēšana pret AS "Latvijas tilti" patiešām notiek. KNAB raidījumam apstiprinājis, ka atbilstoši OECD ziņojumā minētajai informācijai birojs sācis kriminālprocesu ar piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu pret juridisku personu. Sīkākus komentārus KNAB izmeklēšanas interesēs nesniedz.

Komentārus par lietu uzņēmumā LNK atteica. LNK holdinga izveidotājs Aleksandrs Milovs no komentāriem par kriminālprocesiem, kuros iesaistīti LNK grupas uzņēmumi, atteicies. "Tā ir privāta lieta, un kāpēc man tā būtu jākomentē," par iespējamo kukuļdošanu Lietuvas amatpersonai telefonsarunā raidījumam paudis Aleksandrs Milovs. "Klausieties, es vēlreiz gribu teikt, ka neesmu gatavs komentēt konkrēta cilvēka lietu, ja. (..) Mums uzņēmumos strādā simtiem cilvēku. Simtiem, saprotat? Un kaut kā komentēt likteni katram no šiem cilvēkiem es neesmu gatavs," paudis LNK holdinga vadītājs.

Runājot par kriminālprocesu, kas sākts tieši pret uzņēmumu "Latvijas tilti", kura padomi viņš vada, Aleksandrs Milovs attraucis, ka par to viņam nekas neesot zināms. "De facto" gan norāda, ka "Latvijas tilti" jau piesaistījuši advokātu uzņēmuma pārstāvēšanai kriminālprocesā.

OECD ziņojumā arī minēts, ka saistībā ar Klaipēdas ostas lietu izmeklēšanas notiek arī Valsts policijā un Valsts ieņēmumu dienestā (VID). "Latvijas tilti" norādījuši, ka par to neesot informēti, bet raidījums atklāj, ka VID jau divus gadus izmeklē lietu, kurā figurē "Latvijas tilti" un vēl kāds uzņēmums.

Tāpat raidījums, atsaucoties uz OECD ziņojumu, vēstī, ka saistībā ar pārrobežu kukuļošanu maijā KNAB sāka kriminālprocesu pret vēl kādu juridisko personu. Pēc tam, kad Baltkrievijā notiesāja somu IT kompānijas "Tieto" Latvijas filiāles bijušo darbinieku par baltkrievu amatpersonai piecu gadu garumā dotiem kukuļiem vairāk nekā 2 miljonu eiro apmērā, KNAB uzsāka procesu jau pret pašu uzņēmumu "Tieto Latvia".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!