Foto: LETA

Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas izglītības tehnoloģiju centra ēka renovēta pēc projekta, kur galvenā arhitekta paraksti ir viltoti, svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā Personīga", atsaucoties uz tā rīcībā esošu informāciju.

Rīgas pilsētas būvvalde viltojumu konstatējusi neesot un projektu akceptējusi, taču būvuzraugi patlaban vērsušies policijā.

Stradiņa universitāte atjaunot un pārbūvēt tai piederošo ēku Anniņmuižas bulvārī 26a lēma 2008. gadā. Būvniecība kopumā izmaksājusi aptuveni piecus miljonus latu. Konkursā par projekta izstrādi ar zemāko cenu 2009. gada sākumā uzvarēja akciju sabiedrība "Pilsētprojekts", bet būvprojekta vadīšanu uzņēmās arhitekts Vitālijs Fjodorovs. Tajā pašā gadā "Pilsētprojektā" sākušās problēmas, un uzņēmums arhitektiem un projektētājiem mēnešiem nav maksājis par padarīto, lai arī universitāte visus rēķinus nomaksājusi, ziņo raidījums. Fjodorovs turpinājis strādāt, taču savu darbu neesot parakstījis. Taču kāds cits bija parakstījies viņa vietā, lai projektu varētu iesniegt būvvaldē un projektēšanas firma saņemtu pēdējo maksājumu no augstskolas.

Arī uzņēmumā iepriekš strādājusi arhitekte Daiga Atvare "Nekā Personīga" norādījusi, ka tā kā nauda neesot maksāta, tad Fjodorovs vairāk neesot parakstījies. "Sākotnēji bija kādas lapas, ģenplāna lapas, kur viņa oriģinālais paraksts bija, bet pēc tam visi rasējumi, mums bija 17 sējumi apmērām, un katrā sējumā viņam jāparakstās un tie nav viņa paraksti, tie nevarēja būt viņa paraksti," pārliecināta Fjodorova bijusī kolēģe.

Arī pats Fjodorovs raidījumam apstiprinājis, ka projektu nav parakstījis. Viņš atzinis, ka piekrāpts, taču taisnību meklēt viņam neesot vēlēšanās. "Tādi gadījumi arī ir bijuši, kad manu parakstu ir viltojuši. Arī šito krimināllietu es vairāk negribu cilāt," sacījis arhitekts, norādot, ka ir piekrāpts.

"Pilsētprojekta" valdes priekšsēdētājs Dzintars Skujiņš, kas mudinājis darbiniekus pabeigt darbu un solījis arhitektiem un projektētājiem samaksāt par paveikto, raidījumam norāda, ka neko neatceras.

Skujiņa vadības laikā uzņēmums zaudēja vērtīgākos aktīvus. Tostarp 28% kapitālu daļu citā arhitektiem piederošā uzņēmumā "Latvijas projektēšanas sabiedrība", kam pieder miljonus vērts nams Skolas ielā 21. Par noziedzīgām darbībām, kas vērstas pret SIA "Latvijas projektēšanas sabiedrības" par nekustamā īpašuma un finanšu līdzekļu izkrāpšanu, Skujiņam prokuratūra cēlusi apsūdzību. Lietā apsūdzēts arī cits "Pilsētprojekta" akcionārs un Skujiņa kolēģis advokāts Mārcis Miķelsons. 2010. gada sākumā "Pilsētprojekts" bankrotēja.

Stradiņa universitātes preses pārstāvis Edijs Šauers norādījis, ka līdz pat būvniecības sākumam augstskolai neesot bijis zināms par uzņēmuma iekšējām nesaskaņām. Arī parakstu atšķirības augstskolas darbinieki nav pamanījuši. Tāpat neko aizdomīgu atšķirīgajos parakstos toreiz neesot saskatījusi arī būvvalde, norāda "Nekā Personīga". Būvvaldes pārstāvis Jānis Belekovskis skaidrojis, ka "nevienai valsts vai pašvaldību institūcijai nav deleģētas tiesības pārbaudīt paraksta autentiskumu". Pēc "Nekā personīga" intereses par parakstu īstumu, būvvalde vērsusies policijā ar lūgumu pārbaudīt arhitekta paraktsus projektā un lemt par kriminālprocesa sākšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!