Foto: Reuters/Scanpix

Valsts policija (VP), reaģējot uz grozījumiem Krimināllikumā par tabakas aprites ierobežošanu nelielā apmērā, uzsāka kriminālprocesu par kontrabandas cigarešu realizāciju Rēzeknes centrāltirgū, portālu "Delfi" informēja VP pārstāve Lāsma Kursīte.

Šī gada 29. septembrī stājas spēkā grozījumi Krimināllikumā, kas paredz risinājumu tabakas izstrādājumu nelegālās aprites ierobežošanai arī nelielā apmērā.

3. oktobrī likumsargi, veicot operatīvos pasākumus Rēzeknes centrāltirgū, aizturēja 1987. gadā dzimušu vīrieti, kurš realizēja tabakas izstrādājumus bez Latvijas akcīzes nodokļa markām. Vīrietis daudzkārt tika administratīvi sodīts. Sodi netika nomaksāti, un piedziņa no pārkāpēja nebija iespējama. Vīrietis ilgstoši turpināja savu nelikumīgo nodarbošanos, kuras ierobežošana faktiski nebija iespējama.

Kratīšanas laikā tika izņemti 1700gab. "NZ Gold" un "Camel" tabakas izstrādājumu ar Baltkrievijas akcīzes markām, kā arī gandrīz 100 eiro, kuri, iespējams, tika iegūti nelikumīgā ceļā.

Vīrietim par šāda veida darbībām draud kriminālatbildība pēc Krimināllikuma 221.6 panta par nelegāli izgatavotu (ražotu) vai tādu tabakas izstrādājumu, kuri nav marķēti ar Latvijas akcīzes nodokļa markām, izņemot normatīvajos aktos paredzētos gadījumus, vai tādu bezdūmu tabakas izstrādājumu, kuru laišana tirgū ir aizliegta, realizāciju nelielā apmērā, ja tā izdarīta mantkārīgā nolūkā. Par šādiem pārkāpumiem soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Kopumā, nedēļas laikā, VP Latgales reģiona pārvalde ir uzsākusi 4 kriminālprocesus pēc Krimināllikuma 221.6 panta.

Tāpat 30. septembrī likumsargi, veicot operatīvos pasākumus, Aglonas novadā noskaidroja kāda vīrieša saistību ar akcīzes nodokli apliekamo preču nelikumīgu apriti. Kratīšanas laikā tika izņemti 200 litru kandžas un 29 100 vienību tabakas izstrādājumu ar Baltkrievijas akcīzes marķējumu.

Par šādiem pārkāpumiem vīrietim draud kriminālatbildība pēc Krimināllikuma 221. panta 1. daļas - par alkoholisko dzērienu vai tabakas izstrādājumu nelikumīgu izgatavošanu (ražošanu), uzglabāšanu, pārvietošanu vai realizāciju, ja tā izdarīta ievērojamā apmērā, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!