Foto: LETA
Saskaņā ar sniegtajām liecībām uzbrucēji advokāta Pāvela Rebenoka mājās bijuši trīs, tērpti melnā un izmantojuši cimdus un maskas. Noziedznieki bijuši kalsnas miesas būves, 175 līdz 185 centimetrus gari, liecina Valsts policijas (VP) sniegtā informācija.

Pirmdien VP rīkoja preses brīfingu par sestdienas naktī notikušo advokāta Rebenoka slepkavību.

Preses brīfingā informāciju par notikušo sniedza VP priekšnieka pienākumu izpildītājs Juris Šulte un VP Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieks Armands Ruks.

Ruks preses brīfingā stāstīja, ka noziedznieki nebija gatavojušies veikt slepkavību. Noziedznieki bija trīs, viņi bija ģērbušies viscaur melnā un izmantoja cimdus un maskas.

Vīrieši savā starpā sarunājās krievu valodā. Divi no uzbrucējiem bijuši aptuveni 175 centimetrus gari, viens aptuveni 180-185 centimetrus garš. Visi uzbrucēji bijuši kalsnas miesas būves, īsākie sportiski.

Vīrieši izturējās nesaudzīgi un vardarbīgi, kā rezultātā viens no cietušajiem nozieguma vietā mira. No mājas nolaupīta dārgu pulksteņu kolekcija, dārglietas, piemēram, aproču pogas. Ruks nevarēja komentēt, vai nozieguma laikā nozagta nauda. Izmeklētājs uzsvēra, ka no Rebenoka mājas nav nozagts seifs.

VP pieļauj, ka noziedznieki nav gatavojušies. Uzbrukuma brīdī izmantoti terases apdares dēļi, savukārt sasiešanai izmantots vads.

Izmeklētāji arī atklājuši, ka Rebenoka mājai nav bijušas videonovērošanas kameras, savukārt signalizācija tajā tikusi izmantota reti. Arī nozieguma vakarā signalizācija nav bijusi ieslēgta. Noziedznieki mājā tikuši, atspiežot sētas durvis.

Savukārt policiju izsaukuši kaimiņi, pie kuriem bija devies izdzīvojušais cietušais.

Izmeklēšanas policisti aptaujā apkārt esošo māju iemītniekus, kā arī iegūst materiālus no tajās esošajām video novērošanas sistēmām.

Savukārt Šulte, atbildot uz mediju jautājumiem, uzsvēra, ka policija neizjūt politisko spiedienu, saistībā ar lietas izmeklēšanu.

VP portālam "Delfi" iepriekš apstiprināja, ka Rebenoks ir atrasts nogalināts. Policijas pārstāve Gita Gžibovska norādīja, ka saistībā ar notikušo ir uzsākts kriminālprocess.

Sākotnēji VP norādīja, ka kriminālprocess uzsākts par slepkavību, ja tā saistīta ar laupīšanu pēc Krimināllikuma 117. panta 6. daļas. Šis pants noteic, ka par šo nodarījumu vainīgajam kā sodu var piemērot mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu uz laiku no 10 līdz 20 gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Vēlāk VP "Delfi" norādīja, ka izskata divas versijas par Rebenoka slepkavību. Viena joprojām ir saistīta ar laupīšanu, bet otra – ar viņa profesionālo darbību. Policija gan neprecizēja, ar kādu tieši profesionālo darbību, proti, advokāta, uzņēmējdarbību vai politisko darbību.

Izmeklēšanas interesēs sīkāku informāciju VP nesniedza.

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) svētdienas vakarā intervijā "TV3 Ziņām" sacīja, ka pirmšķietami Rebenoka nogalināšana neizskatās pēc pasūtījuma slepkavības. Viņš uzsvēra, ka izmeklēšana vēl turpinās un tajā iesaistīti absolūti labākie kadri.

Ģirģens arī lūdzis Valsts drošības dienestam pārbaudīt atsevišķas izskanējušas ziņas "par draudiem un tamlīdzīgi". Ministrs uzsvēra, ka detalizētāku informāciju par noziegumu nevar sniegt.

Savukārt Rebenoka kolēģis, jurists Mārtiņš Krieķis teica, ka par slepkavību uzzinājis pēc pulksten 2 naktī, pie viņa ieradušies arī kriminālizmeklētāji. "Es uzskatu, ka laupīšana tam ir tikai aizsegs. (..) Nav nogalināts ar šaujamieroci. Viņš ir nogalināts ar fizisku spēku. Manā ieskatā šī viennozīmīgi ir bijusi politiska slepkavība, kas veikta pēc pasūtījuma," viņš teica.

Rebenoka slepkavības lietā cietis viņa biznesa partneris Ingus Balandins, apstiprināja Rebenoka kolēģis, jurists Krieķis. Pēc viņa teiktā, Balandinam nodarīti smagi miesas bojājumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!