Foto: F64

Valsts policija (VP) šovasar sākusi kriminālprocesu par iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu nu jau likvidējamā "ABLV Bank".

Pēc ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcijas ("FinCEN") paziņojumā minētā par iespējamām naudas atmazgāšanas shēmām "ABLV Bank" VP februārī paziņoja, ka sākta resoriskā pārbaude.

Tagad kļuvis zināms, ka pārbaude pārtapusi kriminālprocesā. Šodien VP preses pārstāve Gita Gžibovska pastāstīja, ka 3. jūlijā Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes 1. nodaļā sākts kriminālprocess par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā.

"Kriminālprocess sākts saistībā ar to, ka 13. februārī plašsaziņas līdzekļos paziņots, ka "FinCEN" ir veicis pārbaudi un pēc tās rezultātiem sagatavoja ziņojumu par iespējamo "ABLV Bank" iesaisti noziegumu izdarīšanā," norādīja VP.

Šajā lietā patlaban nevienai personai nav piemērots aizdomās turētā vai personas pret kuru sākts kriminālprocess statuss.

Jau ziņots, ka "FinCEN" februāra vidū paziņoja, ka plāno noteikt sankcijas "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā.

"FinCEN" publiskotajā ziņojumā arī bija teikts, ka "ABLV Bank" vadība līdz 2017. gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām.

Pēc šiem paziņojumiem "ABLV Bank" akcionāri ārkārtas sapulcē 26. februārī nolēma sākt bankas pašlikvidāciju. Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome 2018. gada 12. jūnijā atļāva "ABLV Bank" sākt pieteikto pašlikvidācijas procesu. Eiropas Centrālā banka "ABLV Bank" izsniegto licenci ir anulējusi.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pēc "FinCEN" ziņojuma publiskošanas paziņoja, ka sācis pārbaudi par šajā paziņojumā minēto informāciju, ka "ABLV Bank" vadība izmantojusi kukuļdošanu. Tāpat KNAB pēc pašas "ABLV Bank" iesnieguma sācis kriminālprocesu, la gan bankas vadība iepriekš kategoriski noliegusi kukuļu došanu.

Tikmēr augusta beigās kļuva zināms, ka VP pēc "ABLV Bank" iesnieguma augustā sākusi kriminālprocesu par apzināti nepatiesu ziņu izplatīšanu par situāciju Latvijas finanšu sektorā. Banka iesniegumā policijai lūdza izmeklēt nepatiesu ziņu izplatīšanu par banku un Latvijas finanšu sistēmu. Šis kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 194. panta pirmās daļas – par juridiskās personas finanšu instrumentu laišanu apgrozībā, pirms juridiskā persona uzsākusi darbību vai bez likumā noteiktās finanšu instrumentu reģistrācijas, vai apzināti nepatiesas informācijas sniegšanu par finanšu instrumentu laišanu publiskā apgrozībā.

Policija iepriekš paziņoja, ka iesniegumā minēti vairāki fakti, kurus bez kriminālprocesa sākšanas nav iespējams pārbaudīt. Lieta sākta par faktu, nevis konkrētām personām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!