Foto: DELFI

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa līdz nākamā gada februārim nolēma atlikt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) prasības izskatīšanu par politiskās partijas "Rīcības partija" darbības apturēšanu uz trim mēnešiem, skaidroja tiesā.

Tiesas sēde šajā lietā pārcelta uz 2022. gada 2. februāri pulksten 11.

Iepriekš tiesā informēja, ka prasībā lūgts uzdot "Rīcības partijai" trīs mēnešu laikā izpildīt KNAB 2017. gada 1. septembra lēmumu, ar kuru tai uzlikts pienākums iemaksāt Valsts budžetā 15 340 eiro.

KNAB pavēstīja, ka, veicot partiju 2016. gada pārskatu, saņemto biedru, iestāšanās naudu un ziedojumu likumības un patiesuma pārbaudes, 2017. gadā konstatēja, ka "Rīcības partija" bija saņēmusi pretlikumīgus ziedojumus 15 340 eiro apmērā.

Proti, ziedojumi bija veikti no partiju finansēšanas likumā neatļauta finansēšanas avota. Tādējādi, ievērojot iepriekšminēto, politiskajai partijai ar KNAB lēmumu tika uzdots atmaksāt valsts budžetā šos pretlikumīgi iegūtos finanšu līdzekļus.

Politiskā partija, kuras nosaukums iepriekš bija "Eiroskeptiķu Rīcības partija", KNAB lēmumu pārsūdzēja tiesā. Augstākā tiesa iepriekš atteica ierosināt kasācijas tiesvedību sakarā ar politiskās partijas kasācija sūdzību, līdz ar ko spēkā stājies Administratīvās apgabaltiesas spriedums, ar kuru tika lemts noraidīt partijas pieteikumu par KNAB 2017. gadā pieņemto lēmumu.

Ņemot vērā, ka politiskā partija tai uzdoto pienākumu, tai skaitā veikt pretlikumīgi iegūto finanšu līdzekļu 15 340 eiro atmaksu valsts budžetā, nav izpildījusi, KNAB saskaņā ar Politisko organizāciju finansēšanas likumā un Politisko partiju likumā noteikto vērsās tiesā ar prasības pieteikumu par šīs partijas darbības apturēšanu.

Partijas valdes loceklis Einars Graudiņš sacīja, ka izvirzītajām apsūdzībām partija nepiekrīt un uzskata, ka KNAB prasība ir kļūdaina, jo, viņuprāt, minētais finansējums politiskai partijai ir bijis likumīgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!