Informācija par Saeimas deputāta Andreja Judina oligarhu lietā atklātajiem faktiem, kas deputāta ieskatā varētu kalpot jauna kriminālprocesa ierosināšanai, nosūtīta "drošības iestādei", pirmdiena raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" sacīja Korupcijas Novēršanas un apkarošanas (KNAB) biroja priekšnieks Jēkabs Straume.

Oktobra beigās Judins diskusijā šajā raidījumā minēja, ka, strādājot tā sauktajā Oligarhu lietas parlamentārās izmeklēšanas komisijā un pētot lietas materiālus, pamanījis jaunus faktus.

"Es pat redzu jaunas krimināllietas," toreiz teica Judins. Materiālos viņš redz "gan nozieguma sastāvu, gan nebija nekādu problēmu to lietu pierādīt".

Pirmdien, 27. novembrī, Straume, kurš KNAB vada kopš jūnija, teica, ka atbilde Judinam ir sagatavota. "Neesmu vēl parakstījis, bet viņai jābūt gatavai šodien," viņš informēja.

Viņš gan neizpauž atbildi, kas tiks sniegta deputātam, tomēr skaidro: "Ja pat rosinātu kriminālprocesu par šo faktu, par kuru Judina kungs domā, ka vajadzētu rosināt, tad jāskatās ir Krimināllikumā. Šeit ir runa par kriminālpārkāpumu. Mums noziedzīgi nodarījumi iedalās kriminālpārkāpumos un noziegumos. Noziegumi iedalās mazāk smagos, smagos un sevišķi smagos." Sevišķā veidā veiktos operatīvās darbības pasākumos, proti, tādos, kas visvairāk pārkāpj cilvēktiesības - noklausīšanās, korespondences kontrole u.c., - iegūtu informāciju likums atļauj deklasificēt un pievienot kriminālprocesam tikai tad, ja runa ir par noziegumiem, ne kriminālpārkāpumiem, uzsver Straume.

"Jāsaka atklāti, tas tajā laikā nav ticis vērtēts, to es atzīstu, tiešām tas nav bijis vērtēts tajā laikā. Informācija par to ir nosūtīta atbildīgajai drošības iestādei," teic KNAB vadītājs.

Uz Dombura secinājumu, ka tā varētu būt Drošības policija, Straume atbildēja: "Neteikšu ne jā, ne nē."

KNAB priekšnieks informēja, ka nav bijis apmierināts ar iekšējās drošības situāciju birojā, kuras stiprināšanai arī lūdzis papildu līdzekļus.

Par "Rīdzenes sarunu" noplūšanu tika īstenota dienesta izmeklēšana, piedaloties arī Satversmes aizsardzības biroja pārstāvim. Izmeklēšanas slēdziens ir klasificēts un tas ir nosūtīts atbildīgajai drošības iestādei izmeklēšanai.

Jautāts par korupcijas apmēru Latvijā, sarunas sākumā Straume atzina: "Ir jāstrādā. Darba ir daudz." Viņaprāt, ir novērojama arī "valsts nozagšana", lai gan ne tādā vērienā kā krīzes gados, kas ir arī oligarhu lietā apskatīto notikumu periods.

"Mums nav tādas indikācijas, ka kaut kas tādā veidā, kā tas notika 2009. - 2011. gadā "Rīdzenē" joprojām turpinātos," sacīja Straume. Viņš precizēja, ka pašreiz pie politiskās varas nav cilvēku, kas spētu tādā veidā ietekmēt politiku. Lai arī sarunas, ko saistītas ar korupciju notiek arī tagad, tās nav "tāda līmeņa, kur noteiktos amatos esošas augstas valsts amatpersonas apspriež jautājumus, kurus varētu uzskatīt par tādiem, kas nav vērsti tikai un vienīgi uz sabiedrības interesēm, veidojot politiku valstī".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!