Foto: Valsts policija
Policisti Rīgā aizturējuši divus Rumānijas pilsoņus un vienu Latvijas iedzīvotāju, kuri izmantojuši svešu personu bankas karšu datus, lai iegādātos ekskluzīvas preces, žurnālistiem ceturtdien pastāstīja Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas priekšnieka vietnieks Ģirts Mundurs.

12. septembrī no kāda komersanta policija saņēmusi informāciju par divām aizdomīgām personām, kuras par lielām nauda summām iegādājušās vairākas preces, norēķinoties ar ārvalstu kredītkartēm.

Meklēšanā policija atrada automašīnu un identificēja arī vienu personu. Vēlāk likumsargi aizturējuši divus Rumānijas pilsoņus - 1982. gadā dzimušu un 1973. gadā dzimušu vīrieti. Tāpat aizturēts arī 1980. gadā dzimis Latvijas iedzīvotājs, kurš, kā norādīja Mundurs, par krāpšanu jau ir iepriekš nonācis policijas redzeslokā.

Kratīšanā automašīnā un ārvalstnieku viesnīcas numuriņos policija atradusi un izņēmusi divas maksājumu kartes un viltotu Itālijas identifikācijas karti. Vēl izņemts liels daudzums dažādu preču, kuras krāpnieki iegādājušies veikalos Rīgā.

Policija norāda, ka visas preces iegādātas divu dienu laikā un to kopējā vērtība lēšama 21 000 eiro apmērā. Krāpnieki iegādājušies luksus klases telefonus un dārgus zīmolu apģērbus.

Visiem aizturētajiem kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums.

Policijā sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 193. panta 2. daļas par nelikumīgu maksāšanas līdzekļa izgatavošanu un izmantošanu.

Zināms, ka aizturētie izmantojuši Itālijas bankas kartes un, visdrīzāk, šajā gadījumā zaudējumi radīti tieši bankām, nevis to klientiem. Izmeklēšanas laikā policijs skaidros, kur vīrieši ieguvuši viltoto karšu datus.

Parasti šāda veida noziegumi sastāv no trim posmiem - no sākuma kādā valstī ar "skimera" (speciāla ierīce, ko uzmontē bankomātam vai citam karšu lasītājam) palīdzību tiek nolasīti kartes dati, tad šie dati tiek pārdoti hakeru forumos. Pēdējā posmā datu pircējs tos izmanto, lai izgatavotu viltotu maksājumu karti un norēķinātos ar to veikalos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!