Foto: Valsts policija
Valsts policijas darbinieki sadarbībā ar pretterorisma vienību OMEGA martā Rīgā aizturējuši četrus Kazahstānas pilsoņus, kuri organizētā grupā par ķīlniekiem bija sagrābuši kazahu ģimeni, portālu "Delfi" informēja policijas preses pārstāvis Dairis Anučins.

Policija noskaidrojusi, ka noziedznieku mērķis bijis iegūt ķīlnieces tēvam Almati pilsētā piederošu nekustamo īpašumu 400 000 ASV dolāru vērtībā.

Marta sākumā Valsts policija saņēmusi informāciju, ka vairākas personas ir sagrābušas par ķīlniekiem jau ilgāku laiku Latvijā dzīvojošu Kazahstānas pilsoņu ģimeni - tēvu, māti, kā arī viņu astoņus un sešus gadus vecās meitas.

Ļaundari ķīlniekus turējuši kādā dzīvoklī Rīgā, tomēr precīza viņu atrašanās vieta izmeklētājiem tobrīd vēl nav bijusi zināma.

Par ķīlnieku atbrīvošanu nolaupītāji pieprasīja cietušās tēvam, Kazahstānas pilsonim, pārreģistrēt uz noziedznieku norādītās personas vārda viņam piederošo nekustamo īpašumu Kazahstānā, Almati pilsētā. Pieprasītā īpašuma kopējā vērtība bijusi aptuveni 400 000 ASV dolāru. Anučins norāda, ka paši ķīlnieki ar nolaupītājiem savstarpēji nav bijuši pazīstami.

Pēc iegūtajām ziņām policija sāka kriminālprocesu un nozieguma izmeklēšanai piesaistīja vairākas kriminālpolicijas struktūras.

Izmeklēšanā likumsargi noskaidrojuši, ka ķīlnieku sagrābēji ģimeni tur savā dzīvesvietā – dzīvoklī Dignājas ielā, Rīgā. Izmeklētāji noskaidrojuši, ka līdz ar cietušajiem dzīvoklī uzturas arī divi līdz četri ķīlnieku sagrābēji.

Izvērtējot iegūto informāciju un secinot, ka var pastāvēt reāls vairāku cilvēku dzīvības apdraudējums, policija pieņēma lēmumu par dzīvokļa ieņemšanu ar spēku. Ap pulksten 5 policisti sadarbībā ar pretterorisma vienību OMEGA sākuši ķīlnieku atbrīvošanas operāciju.

Bez cietušajiem dzīvoklī atradušies arī divi organizētās grupas dalībnieki – 1985.gadā un 1990.gadā dzimuši vīrieši. Policija ļaundarus nekavējoties aizturējusi. Anučins norāda, ka ķīlnieki atbrīvošanas operācijā nav cietuši.

Tajā pašā dienā policija aizturējusi arī pārējos divus organizētās grupas dalībniekus – 1966.gadā un 1968.gadā dzimušus vīriešus. Policija noskaidrojusi, ka visi aizturētie ir Kazahstānas pilsoņi.

Par notikušo policijā sākti kriminālprocesi par nelikumīgu brīvības atņemšanu organizētā grupā un par izspiešanu organizētā grupā, ja tā izdarīta, pielietojot draudus.

Krimināllikuma 152.panta 3.daļā par nelikumīgu brīvības atņemšanu paredzētais sods ir cietumsods uz laiku līdz septiņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās. Savukārt par izspiešanu Krimināllikuma 183.panta 3.daļa kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Patlaban visi aizturētie ir apcietināti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!