Foto: Shutterstock

Rīgas Pašvaldības policija par prostitūcijas ierobežošanas noteikumu pārkāpšanu pērn sodījusi 145 personas, bet kopumā šajā jomā pagājušā gada laikā konstatēts 231 pārkāpums, liecina Iekšlietu ministrijas apkopotā informācija, ar kuru šodien tika iepazīstināta Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija.

2013.gadā 64 personas izdarīja 78 pārkāpumus, bet 2012.gadā tika sodītas 150 personas par 169 pārkāpumiem.

Likumsargi novērojuši tendenci, ka Latvijā atgriežas personas, kuras ilgstoši nodarbojušās ar prostitūciju ārvalstīs, taču arī pēc atgriešanās dzimtenē nodarbošanās netiek mainīta.

Policisti secinājuši, ka personas, kuras darbojas prostitūcijas jomā, ir labi informētas par normatīvajiem aktiem un sodiem, kas tām draud, turklāt prostitūtas apgalvo, ka, lai apmaksātu sodus, viņām vēl vairāk ir jāstrādā. Tāpat seksuālo pakalpojumu tirgū parādās transvestīti.

Valsts policija (VP) norāda, ka galvenā tendence cilvēktirdzniecības jomā ir personu maldināšana par patiesajiem darba apstākļiem ārvalstīs. Pērn un šogad sāktajos kriminālprocesos kā personu ekspluatācijas mērķa valstis identificētas Īrija un Apvienotā Karaliste. Identificētās cilvēktirdzniecības ekspluatācijas formas ir seksuālā izmantošana, fiktīvās laulības un piespiedu darba ekspluatācija. Vervēšanas metodes palikušas nemainīgas - personu maldināšana par piedāvātā darba būtību.

VP rīcībā esošā informācija liecina, ka visvairāk cilvēktirdzniecības riskiem pakļautas personas ar brīvas izvēles ierobežojumiem, proti, personas ar grūtu materiālo stāvokli, atkarībām, veselības problēmām un citiem faktoriem.

VP sāktajos kriminālprocesos secināts, ka izmantotās personas tikušas savervētas, izmantojot sociālos tīklus un ar paziņu starpniecību.

Šodien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā notika deputātu tikšanās ar Ziemeļu Padomes Iedzīvotāju un patērētāju lietu komisiju par cilvēku tirdzniecības prevenciju un novēršanu. Deputāti un Ziemeļu Padomes komisijas locekļi bija vienisprātis, ka cilvēktirdzniecības mazināšanā nepieciešams turpināt sadarbību, jo Eiropas ziemeļos nepastāv robežkontrole un cilvēktirdzniecība ir aktuāla problēma visā šajā reģionā. Kā viena no iespējamām sadarbības formām Latvijas un Ziemeļvalstu starpā tika minēta apmaiņas programmu veikšana policistiem un prokuroriem.

Iedzīvotāju un patērētāju lietu komisijas pārstāvji arī bija patīkami pārsteigti par prevencijas darbu, ko Latvija veic attiecībā uz jauniešiem, skaidrojot par cilvēktirdzniecības negatīvo ietekmi.

Jau ziņots, ka Latvijā ar prostitūciju ir atļauts nodarboties, taču ir jāievēro normatīvajos aktos noteikti ierobežojumi, par kuru pārkāpšanu paredzēta atbildība. Par sutenerismu, personas iesaistīšanu prostitūcijā un par nepilngadīgas prostitūtas izmantošanu paredzēta kriminālatbildība, savukārt par prostitūcijas ierobežošanas noteikumu pārkāpšanu paredzēta administratīvā atbildība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!