Foto: Valsts policija
Likumsargi no diviem vīriešiem atsavinājuši nelikumīgas izcelsmes lāčādas, kā arī vienu izbāztu lāci, portālu "Delfi" informēja policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis.

Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde kopā ar Dabas aizsardzības pārvaldes darbiniekiem ieguvusi informāciju par nelikumīgu lāčādu tirdzniecību, tāpēc īstenoti divi kontrolpirkumi. Pirmo no tiem pārvalde īstenojusi oktobra sākumā Rīgā, Pārdaugavā. Tur kāds 62 gadus vecs vīrietis tikšanās laikā pārdevis lāčādu par 2400 eiro.

Pārbaudē policisti konstatējuši, ka vīrietim nav atļaujas vai cita veida dokumentu, kas apliecinātu lāčādas likumīgumu. Tādēļ policija pret viņu sākusi administratīvo lietvedību.

Otro kontrolpirkumu ENAP darbinieki īstenojuši oktobra vidū, kad kāds 50 gadus vecs Engures novada iedzīvotājs pārdevis lāčādu ar 1500 eiro. Turklāt pārbaudē policisti pie vīrieša pamanījuši arī lāča izbāzni.

Arī šajā gadījumā ne lāčādai, ne izbāznim nav bijuši izcelsmes dokumentu. Tāpēc likumsargi arī pret šo vīrieti sākuši administratīvo lietvedību.

Policija abas lāčādas un izbāzni konfiscējusi.

Likumsargi norāda, ka lāčādu un citu aizsargājamu vai retu dzīvnieku daļu tirdzniecība ir aizliegta visā Eiropā ar Eiropas Savienības Padomes regulu. Savukārt atbildība par šādu pārkāpumu noteikta Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā.

Privātpersonām par šādu likumpārkāpumu paredzēts no 70 līdz 700 eiro naudas sods, bet aizsargājamā dzīvnieka vai tā daļas tiek konfiscētas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!