Foto: AFP/Scanpix
Kādai personai Rīgas Centrālcietumā konfiscēta cilvēka veselībai un dzīvībai bīstama jauna psihoaktīva viela "AB-FUBINACA 2-fluorobenzyl isomer", kurai piektdien, 20.jūnijā, plānots noteikt pagaidu aizliegumu.

Kā informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Laura Ševčenko, pie minētās personas drošībsargājošo iestāžu darbinieki konstatējuši 2,1478 gramus šīs vielas.

Tā pieder sintētisko kanabinoīdu grupai un tās lietošana var radīt nopietnu kaitējumu cilvēka veselībai, bīstamību dzīvībai, kā arī apdraudējumu sabiedrības drošībai kopumā, uzsver SPKC pārstāve. Turklāt tai nav noteikts vērtīgs pielietojums - nav norāžu par vielu izmantošanu rūpniecībā, saimnieciskajā darbībā vai ārstniecībā.

Šāds pat raksturojums attiecas uz vēl vienu jaunu psihoaktīvo vielu - "EG-018", kas Latvijā konfiscēta vienu reizi pie kādas personas Rīgā ar kopējo svaru 0,9222 grami. Arī tai no rītdienas paredzēts noteikt pagaidu aizliegumu līdz 12 mēnešiem.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar pagaidu aizliegumu aizliegtās vielas un tās saturošus izstrādājumus nedrīkst izgatavot, iegādāties, glabāt, pārvadāt, pārsūtīt vai izplatīt. Minētais attiecas gan uz juridiskām, gan fiziskām personām.

Aizliegtās vielas un tās saturošie izstrādājumi fiziskām un juridiskām personām trīs darba dienu laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas jānodod Valsts policijai. Ja tas netiek izdarīts, Valsts policija vai izmeklēšanas iestāde šos izstrādājumus no aprites izņem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!