Foto: F64

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors, izvērtējot lietā savāktos pierādījumus, atzinis tos par pietiekamiem, lai celtu apsūdzību trīs personām Rīgas pils ugunsgrēka lietā, portālu "Delfi" informēja Ģenerālprokuratūras pārstāve Aiga Šēnberga.

Ceturtdien, 19.jūnijā, pie kriminālatbildības sauktas divas uzņēmumu norīkotās atbildīgās personas, kuru pienākumos ietilpa nodrošināt normatīvajos aktos noteikto ugunsdrošības prasību ievērošanu, kā arī pie kriminālatbildības saukta viena uzņēmumā strādājošā persona, kuras nevērīga rīcība darba izpildes laikā izraisīja ugunsgrēku.

Divas apsūdzētās personas pie kriminālatbildības sauktas pēc Krimināllikuma 240.panta otrās daļas, kas paredz, ka par ugunsdrošības noteikumu tīšu pārkāpšanu, ja to izdarījusi persona, kura ir atbildīga par šo noteikumu ievērošanu, un ar to radīts būtisks kaitējums, soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Savukārt viena persona pie kriminālatbildības saukta pēc 186.panta otrās daļas, kas noteic, ka par svešas mantas iznīcināšanu vai bojāšanu aiz neuzmanības, ja tās rezultātā iestājusies cilvēka nāve vai izraisītas citas smagas sekas, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Prokuratūra informē, ka saistībā ar Rīgas pils ugunsgrēku tiek turpināts process pret juridiskajām personām par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu.

Lietā turpinās pirmstiesas izmeklēšana.

Tāpat prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

"Delfi" jau ziņoja, ka postošais ugunsgrēks Rīgas pilī pērnvasar izcēlies, jo notika ugunsnedroši būvdarbi.

Ugunsgrēks Rīgas pilī izcēlās 2013.gada 20.jūnijā un to izdevās likvidēt tikai pēc 16 stundām. Kopējā pils degšanas platība bija 3200 kvadrātmetru - izdega jumta konstrukcijas un bēniņu telpa 2400 kvadrātmetru platībā, 4.stāvā izdega 600 kvadrātmetru platībā, bet 3.stāvā - 200 kvadrātmetru platībā.

Iepriekš ir bijušas vairākas spekulācijas par ugunsgrēks izcelšanās iemesliem. Valsts nekustamo īpašumu (VNĪ) pieaicinātie eksperti apgalvoja, ka notikušajā ir vainojami būvnieki. Tikmēr pils remontētāju pilnsabiedrības "SBRE" piesaistītie britu eksperti apgalvoja, ka ugunsgrēks izcēlies pils daļā, kurā nekādi būvdarbi nenotika.

Rīgas pils daudzmiljonu rekonstrukcija bija uzticēta pilnsabiedrībai "SBRE", kas ir būvniecības kompāniju "Re&Re" un "Skonto būve" izveidota apvienība.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!