Foto: LETA

Valsts policijas izmeklētajā kriminālprocesā par iespējamu fiktīvu nodarbināšanu pašvaldības kapitālsabiedrībā "Rīgas satiksme" jeb tā dēvētajā "Rīgas satiksmes" konsultantu lietā patlaban aizdomās turētā statuss nevienam nav piemērots, portāls "Delfi" noskaidroja Valsts policijā.

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas priekšnieces vietniece Ilze Jurēvica atgādināja, ņemot vērā, ka izmeklēšanai nepieciešamā informācija var tikt iegūta vien ar kriminālprocesuālām metodēm, raitākai situācijas noskaidrošanai tika ierosināts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 24. nodaļas. Šī Krimināllikuma nodaļa paredz kriminālatbildību par noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā.

Šī brīža izmeklēšanas stadijā neviena persona nav nedz atzīta par aizdomās turēto, nedz aizturēta, norādīja Jurēvica.

Jau ziņots, ka policija "Rīgas satiksmes" konsultāciju līgumus sāka vērtēt pēc informācijas saņemšanas no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB), kura priekšnieks Jēkabs Straume iepriekš publiski atzinis, ka birojam ir aizdomas par vairāk nekā desmit uzņēmumā it kā nodarbinātiem konsultantiem.

Jau ziņots, ka izvērtējot auditorkompānijas "Ernst&Young" sagatavoto "Rīgas satiksmes" biznesa pārbaudes ziņojumu, KNAB konstatējis, ka tajā ietvertā informācija liecina par iespējamu amatpersonu izdarītu krāpšanu, jo ar dažādiem konsultantiem noslēgtie uzņēmuma līgumi, iespējams, ir fiktīvi.

Ievērojot Kriminālprocesa likumā noteikto institucionālo piekritību, KNAB informāciju par minētajiem faktiem nosūtīja Valsts policijai turpmākai pārbaudei.

Ziņots arī, ka KNAB sācis kriminālprocesu saistībā ar trim "Rīgas satiksmes" veiktajiem iepirkumiem: par 2016. gada zemās grīdas tramvaju iepirkumu, kura kopējā summa bija 62 597 477 eiro, 2013. gada iepirkumu par trolejbusu piegādi, kura kopējā summa bija 131 646 135 eiro, kā arī 2013.gadā veikto iepirkumu par autobusu piegādi, kura kopējā summa bija 75 808 297 eiro.

Lietā aizdomās turētie ir ilggadējais partijas "Gods kalpot Rīgai" biedrs, uzņēmējs Aleksandrs Krjačeks, "Rīgas satiksmes" Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors Igors Volkinšteins, bijušais "Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens, Čehijas uzņēmuma "Škoda Transportation" amatpersona Vladislavs Kozaks, uzņēmējs Māris Martinsons, uzņēmējs Edgars Teterovskis un Elīna Kokina.

Pirmdien kļuvis zināms, ka aizdomās turētā statuss šajā kriminālprocesā papildu jau iepriekš nosauktajām personām piemērots arī bijušajam Rīgas mēram un jaunievēlētajam Eiropas Parlamenta deputātam Nilam Ušakovam (S). Iepriekš KNAB veicis kratīšanu arī Ušakova dzīvesvietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!