Foto: F64

Polijas tiesa ir piemērojusi apcietinājumu diviem Polijas pilsoņiem, kuri aizturēti Polijas pretkorupcijas dienesta (CBA) kriminālprocesa ietvaros, informēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

CBA mājaslapā rakstīts, ka apcietināts ir sabiedriskā transporta ražotāja firmas valdes loceklis un šī uzņēmuma komercdirektors.

Iepriekš vēstīts, ka pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" gadiem iepērk trolejbusus un autobusus no Polijā reģistrētā uzņēmuma "Solaris Bus & Coach".

KNAB norādīja, ka kriminālprocess saistībā ar pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" iepirkumiem Polijā sākts pēc KNAB sniegtās informācijas.

CBA trešdien, 12. decembrī, publicēja informāciju par 800 tūkstošu eiro kukuli, kas laika posmā no 2013. līdz 2016. gadam maksāti par fiktīviem konsultāciju pakalpojumiem caur virkni filiāļu Latvijā, Kiprā, Honkongā un Ķīnā, pirms tie nonāktu Rīgā.

KNAB uzsvēra, ka CBA un KNAB izmeklē divus atšķirīgus kriminālprocesus.

Latvijā KNAB aizturēja sešas personas, no kurām piecām trešdien un ceturtdien piemērots apcietinājums.

KNAB norādīja, ka novembrī kriminālprocesu sācis saistībā ar Čehijas un Polijas uzņēmumu pārstāvju nodrošināto kukuļu maksāšanu Rīgas domes un Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrības "Rīgas satiksme" atbildīgām amatpersonām trīs iepirkumos saistībā ar šiem iepirkumiem noslēgtajiem līgumiem.

Kriminālprocess sākts par to, ka Čehijas un Polijas uzņēmumu pārstāvji, vienojoties ar Rīgas domes un Rīgas pilsētas pašvaldības uzņēmuma atbildīgajām amatpersonām un ar to saistītā uzņēmuma pārstāvjiem, nodrošināja kukuļu maksāšanu Rīgas domes un pašvaldības uzņēmuma atbildīgām amatpersonām saistībā ar trīs iepirkumiem un ar šiem iepirkumiem noslēgtajiem līgumiem.

Turklāt noziedzīgo darbību īstenošanai piesaistītas fiziskas personas un ar tām saistītas personas, kas nodarbojas ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un nodrošina finanšu plūsmu, piesaistot gan reāli darbojošos, gan arī fiktīvus uzņēmumus.

KNAB informē, ka viens no tiem ir 2016. gada iepirkums un ar šo iepirkumu noslēgtais līgums par zemās grīdas tramvaju piegādi. Līguma kopējā summa veido 62 597 477 eiro. Otrs ir 2013. gadā izsludinātais iepirkuma konkurss un ar šo iepirkumu noslēgtais līgums par trolejbusu piegādi. Līguma kopējā summa 131 646 135 eiro. Trešais ir 2013. gadā izsludinātais iepirkuma konkurss un ar šo iepirkumu noslēgtais līgums par autobusu piegādi. Līguma kopējā summa bija 75 808 297 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!