Rīgas rajona tiesa Jūrmalā pirmdien pulksten 12 sāk skatīt krimināllietu, kurā par kukuļošanu apsūdzēts Latvijas Bankas (LB) prezidents Ilmārs Rimšēvičs un uzņēmējs Māris Martinsons.

Kā novēroja portāls "Delfi", abi apsūdzētie uz tiesas sēdi ieradās laikus.

Rimšēvičs pirms tiesas sēdes žurnālistiem norādīja, ka noraida visus apgalvojumus un apsūdzības, kas viņam tiek izvirzītas.

Viņš uzsvēra, ka nedz Eiropas Savienības tiesā, nedz tagad nav iesniegts neviens pierādījums, kas pamatotu viņam inkriminētās apsūdzības.

Tāpat viņš pauda prieku, ka lieta beidzot ir nonākusi tiesā, un teica, ka sagaida ātru un taisnīgu tiesas procesu.

Savukārt Martinsons žurnālistiem sacīja, ka komentārus sniegs pēc sēdes, taču cer uz taisnīgu tiesu.

Pēc tam, kad Rīgas rajona tiesas Rīgā tiesnese Inese Biteniece, kurai bija iedalīta krimināllieta, personīgu apsvērumu dēļ atstāja tiesneša amatu, lieta nonāca atpakaļ Rīgas rajona tiesā Jūrmalā.

Lietu skatīs tiesnese Gundega Lapiņa.

Rimšēvičs apsūdzēts gan par kukuļa piedāvājuma un kukuļa – apmaksāta atpūtas brauciena – pieņemšanu, gan par kukuļa piedāvājuma un kukuļa – naudas – pieņemšanu. Tāpat viņš apsūdzēts par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu.

Martinsons lietā apsūdzēts par kukuļa piedāvājuma atbalstīšanu un kukuļa pieņemšanas atbalstīšanu, kā arī par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu.

Krimināllietā uzsākts process pret juridisko personu par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu, kvalificējot šī uzņēmuma interesēs izdarītās darbības pēc Krimināllikuma 195. panta 3. daļas – noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana lielā apmērā vai organizētā grupā.

Ģenerālprokuratūra uzskata, ka Rimšēvičs 250 000 eiro kukuli izmantojis, kāda uzņēmuma vārdā iegādājoties nekustamo īpašumu, kuram LB prezidents slēpti kļuvis par līdzīpašnieku. Process par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu pret šo uzņēmumu sākts, jo šīs juridiskās personas interesēs veikta minētā naudas atmazgāšana. Uzņēmuma nosaukumu prokuratūra neatklāj, taču TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš vēstīja, ka papildinātā apsūdzība saistīta ar darījumu, kurā Martinsonam oficiāli piederošais uzņēmums "MM Investīcijas" iegādājies īpašumu Jūrmalā, Baznīcas ielā 2.

Prokurore Jirgena 2018. gada vasarā žurnālistus informēja, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šo lietu sācis pēc divu šobrīd likvidējamās "Trasta komercbankas" akcionāru iesnieguma.

Abi akcionāri lietā figurējot kā kukuļdevēji, taču esot atbrīvoti no kriminālatbildības, jo viņi labprātīgi vērsušies tiesībsargājošajās iestādēs ar informāciju par šo notikumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!