Foto: DELFI
Valsts robežsardze izveidojusi īpašu video, kurā aicina visus, kuri ieceļo Latvijā, atcerēties par obligātu elektroniskās apliecinājuma anketas iesniegšanu, portāls "Delfi" uzzināja robežsardzē.

Kā atzīmēja robežsardzes preses pārstāve Kristīne Pētersone, kopš 7. decembra robežsargi veic pastiprinātu imigrācijas kontroli uz atsevišķiem ceļiem iekšējo robežu tuvumā.
Ik dienu iekšējo robežu tuvumā vidēji tiek pārbaudītas 2000 līdz 3000 Latvijā ieceļojošās personas, taču vēl aizvien ne visas valstī ieceļojošās personas ir informētas par elektroniskās apliecinājuma anketas iesniegšanas obligātumu.
Kā liecina robežsardzes statistikas dati, vidēji 14 % gadījumu šī obligātā prasība nav izpildīta.

Robežsardzē atgādina, ka visiem, kuri ieceļo Latvijā, ir jāaizpilda elektroniskā apliecinājuma anketa vietnē "covidpass.lv". Apliecinājuma aizpildīšana ir obligāta visiem ieceļotājiem, un tas ir jāveic ne agrāk kā 48 stundas pirms Latvijas robežas šķērsošanas.

Uz lielajiem autoceļiem 24 stundu režīmā tiek veiktas pārbaudes sadarbībā ar zemessargiem, savukārt uz mazākiem ceļiem izvietotas mobilās patruļas un atbalstu robežsargiem sniedz Valsts policija.

Valsts robežsardze atgādina, ka visiem, kuri ieceļo Latvijā, ir jāaizpilda elektroniskā apliecinājuma anketa vietnē "covidpass.lv". Apliecinājuma aizpildīšana ir obligāta visiem ieceļotājiem, un tas ir jāveic ne agrāk kā 48 stundas pirms Latvijas robežas šķērsošanas.

Jau vēstīts, ka, ņemot vērā straujo Covid-19 infekcijas izplatīšanos un pieaugošo veselības nozares pārslodzes risku, valdība pagarinājusi ārkārtējo situāciju līdz 11. janvārim.

Tās laikā noteikti stingri pulcēšanās un citi ierobežojumi, lai stabilizētu situāciju un novērstu strauju Covid-19 izplatību.

Līdz 11. janvārim nedrīkst notikt publiski pasākumi klātienē. Ārkārtējās situācijas laikā nedrīkst sniegt pakalpojumus, kas saistīti ar izklaidi un labsajūtu. Stingras prasības ārkārtējās situācijas laikā ir arī sabiedriskās ēdināšanas vietām, kā arī tirdzniecības centriem.

Eiropas Savienība (ES) šogad varētu apstiprināt pirmās vakcīnas pret jauno koronavīrusu. Plānots, ka jau nākamā gada pirmajā ceturksnī vakcīnas būs pieejamas ES dalībvalstīs, tostarp Latvijā.
Šobrīd plānots, ka kopumā valsts apmaksāta vakcīna varētu tikt nodrošināta vairāk nekā 800 000 cilvēku. Ja vakcīnu ražotāji apstiprinās Latvijas pasūtījumu, šis skaits varētu būt lielāks.

Covid-19 vakcīnas tiks apmaksātas no valsts budžeta. Veselības ministrijas stratēģija paredz, ka brīdī, kad tās būs pieejamas, Latvijā vakcinācija notiks pakāpeniski. Vispirms vakcinēs medicīnas darbiniekus, savukārt pēc tam sociālās aprūpes centru klientus un darbiniekus, tiem sekos citi cilvēki, kuri ir riska grupās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!