Foto: LETA

Vadošā loma nelegāla personu pārvietošanas tīkla izveidē pie Latvijas-Krievijas robežas ir čečenu tautības organizētiem noziedzīgajiem grupējumiem, liecina Valsts robežsardzes sniegtā informācija Saeimas aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai.

Šie čečenu tautības pārstāvji ir Krievijas pilsoņi un personas ar bēgļa statusu Eiropas Savienībā (ES). Par personu nelikumīgu pārvietošanu 2016. gadā aizturēto čečenu tautības personu īpatsvars bija 60%, bet 2015. gadā - 28%. Skaitliski pērn par Vjetnamas pilsoņu pārvietošanu robežsargi aizturēja - 31 čečenu tautības pārvietotāju.

Kopumā pagājušā gadā par nelikumīgu "zaļās" robežas šķērsošanu aizturētas 376 personas. Salīdzinoši 2015. gadā tika aizturētas 476 personas. Lielākā daļa pērn aizturēto bija Vjetnamas, Krievijas un Indijas pilsoņi. Lielākā daļa ārvalstnieku aizturēti par Latvijas-Krievijas robežas nelikumīgu šķērsošanu. Pērn valsts iekšienē par nelikumīgu ārējās robežas šķērsošanu aizturēti 66 trešo valstu piederīgie, no kuriem lauvas tiesu veidoja Vjetnamas pilsoņi.

Pagājušā gadā 315 trešo valstu pilsoņi "zaļo" robežu šķērsoja 54 organizētās grupās. No kopā pērn aizturētajiem 52 pārvadātājiem 39 bija paši šķērsojuši "zaļo" robežu, bet pārējie sagaidīja nelegālos imigrantus Latvijas pusē vai nodrošināja viņu tālāku uzturēšanos vai pārvietošanos Latvijas teritorijā. Lielākā daļa pārvadātāju bija Krievijas valstspiederīgie.

Pērnais gads raksturīgs ar to, ka pieauga nelegālās imigrācijas spiediens uz Latvijas-Krievijas robežas, bet samazinājās uz Latvijas-Baltkrievijas robežas. To apstiprina arī kaimiņvalstu sniegtā informācija, norāda Valsts robežsardze.

Pagājušā gadā galvenā tendence bijuši tāda, ka personu nelikumīga pārvietošana pāri robežai notiek lielās grupās, bet tālāk viņu transportēšana tiek veikta ar vieglajām automašīnām vai minibusiem, sadalot personas mazākās grupās. Šādu transportēšanu var veikt dažādu, savstarpēji nesaistītu organizēto grupu pārstāvji. Turklāt nelegālās migrācijas nodrošināšanā tiek ieguldīti arvien lielāki finanšu līdzekļi, norāda Valsts robežsardzē.

Valsts robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars teica, ka nevarot runāt par kādu īpašu "čečenu mafiju", taču esot acīmredzams, ka čečenu tautības cilvēki tiek izmantoti visdažādāko darbību veikšanā Krievijā un citviet pasaulē.

"Nav noslēpums, ka, piemēram, Austrijā ir šādas tautības Krievijas pilsoņu, kas ir saņēmuši uzturēšanās atļauju un arī šajā valstī ar viņiem ir problēmas. Šo cilvēku tautības pārstāvji ir pieprasīti konkrēta darba darītāji. Arī šajā situācijā. Mēs nevienu cilvēku neesam aizturējuši, par kuru varētu teikt, ka viņš ir kaut ko organizējis, bet viņi ir darījuši darbu, kas viņiem uzdots un par kuru viņam samaksāts," norādīja Valsts robežsardzes priekšnieks.

2015.gadā konstatēti gadījumi, kad čečenu tautības pārstāvji braukuši no Austrijas uz Latviju piedalīties cilvēku nelikumīgā pārvietošanā pāri austrumu robežai. Savukārt pagājušā gadā šīs tautības pārstāvji no Krievijas pārveduši nelegālos imigrantus pāri robežai un paši atgriezušies Krievijā, norādīja Garbars.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!