Foto: LETA

Šā gada pirmajā pusē par viltotu ceļošanas dokumentu izmantošanu robežsargi aizturēja 33 personas, kas ir trīs reizes mazāk nekā iepriekšējā gadā, kad tika aizturētas 99 personas. Šogad viltotus dokumentus visvairāk izmantojuši Sīrijas, Lietuvas, Irānas un Palestīnas pilsoņi, secināts Valsts robežsardzes pārskatā par padarīto šā gada pirmajā pusē.

Viltotus dokumentus izmantojuši 11 Sīrijas, pieci - Lietuvas, četri - Irānas un trīs Palestīnas pilsoņi.

Kopumā 24 personas, kas ceļoja, izmantojot viltotus dokumentus, šā gada pirmajā pusē robežsargi konstatēja, veicot robežpārbaudes robežkontroles punktos uz ārējām robežām un 9 personas - veicot imigrācijas kontroli pie iekšējām robežām - ostās un lidostās.

Tāpat robežsardze secinājusi, ka nelegālās imigrācijas spiediens uz Latvijas ārējām robežām šogad ir ievērojami samazinājies,

Latvijas robežsargi sešos mēnešos pārbaudījuši 2 112 975 personas, 785 151 automašīnu, 9004 lidmašīnas, 6165 peldlīdzekļus, 15 197  kravas vilcienus un  1100 pasažieru vilcienus. Pārbaužu līmenis palicis iepriekšējā gada līmenī.

Viltoto ceļošanas dokumentu izmantošanas gadījumi šogad ir samazinājušies.

Kopumā šogad atklāti 43 (pērn - 119) viltoti ceļošanas dokumenti: 12 (51) ID kartes, 6 (33) uzturēšanās atļaujas, 20 (15) pases, 5 (12) vīzas, 0 (8) citi dokumenti. Viltoto dokumentu un aizturēto cilvēku skaits ir atšķirīgs, jo dažreiz robežpārkāpēji uzrāda vairākus viltotus dokumentus vienlaicīgi.

Šogad visbiežāk atklāti svešu vai viltotu Zviedrijas ceļošanas dokumentu izmantošanas gadījumi. Vairāki Sīrijas pilsoņi robežsargiem uzrādījuši citai personai piederošus Zviedrijas dokumentus - pases, uzturēšanās atļaujas un ID kartes.

Tas liecina, ka Zviedrijā dzīvojošie vairāku Āfrikas un Tuvo Austrumu valstu pilsoņi, kuriem jau ir šīs valsts pilsonība vai uzturēšanās atļaujas, sūta savus dokumentus saviem tautiešiem, lai viņi, izmantojot personu ārējo līdzību, varētu nelegāli ieceļot Eiropas Savienībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!