Foto: LETA

Valsts robežsardze aizturējusi un ieslodzījusi daudzus nelegālus cilvēku pārvadātājus – pārsvarā tie bijuši čečenu izcelsmes Krievijas pilsoņi, piektdien intervijā laikrakstam “Neatkarīgā” atzinis Valsts robežsardzes (VRS) priekšnieks ģenerālis Guntis Pujāts.

"Čečenijas organizētā noziedzība. Principā visi viņi tagad ir cietumā," intervijā atzinis Pujāts, paužot uzskatu, ka noziedzīgajam biznesam Latvijas maršruts vairs neizskatās tik pievilcīgs.

"Kriminālsodu politika Latvijā kļuvusi bargāka. Tagad par liela skaita personu vai personu pārvietošanu organizētā grupā ir reāla brīvības atņemšana, sākot no diviem gadiem. Protams, viņi komunicē ar saviem sabiedrotajiem brīvībā, un ir operatīvā informācija, ka vairs nerekomendējot vest lielas grupas. Ja būs vairāk par pieci, tad būs jāsēž. Jo efektīvāka ir mūsu pretdarbība, jo vairāk viņiem nākas meklēt citus maršrutus," izteicies Pujāts.

Tā kā nelegāla robežšķērsošana ir kriminālsodāma darbība, tad cilvēki, kas šādi pārvietoti pāri robežai, pārsvarā vjetnamieši, sešus vai septiņus mēnešus pavada cietumos Latvijā – pēc tam viņi tiek nogādāti mājās.

"Vjetnamieši dominē. Uz Krievijas robežas viņi pamatā ir īpatsvars. Uz Baltkrievijas robežas mums vēl bija irākiešu grupa. Tie pamatā ir politiskie bēgļi, bet vjetnamieši dodas nelegāli strādāt. Mērķa valstis viņiem ir Polija, Čehija, Vācija," norādījis Pujāts.

Pēc viņa teiktā, aptuvenā cena nogādāšanai no Krievijas līdz Polijai ir 10 000 dolāru par vienu cilvēku.

"Mēs viņu vidū esam panākuši nesaskaņas. Neviens vairs negrib vest bez priekšapmaksas. Ja viņi iegulda savu naudu, nav garantiju, ka finālā samaksās. Līdz ar to viņiem tai biznesā nav viegli. Mūsu uzdevums ir radīt viņiem grūtības, lai tas rūpals viņiem neiet tik spoži," intervijā atzinis robežsardzes priekšnieks.

Pēc viņa teiktā, 2018. gadā VRS aizturējusi 202 zaļās robežas pārkāpējus, kas ir par 65% vairāk nekā 2017. gadā. 1700 cilvēkiem atteikta ieceļošana Latvijā, jo viņi neatbilda ieceļošanas nosacījumiem.

"Pamatā viņiem nav iztikas līdzekļu, nav rezervētas viesnīcas, nav biļetes atpakaļceļam. Mērķis ir nelikumīgi strādāt Eiropas Savienībā, un Latvija tiek izmantota kā tranzītvalsts. Vienlaikus Latvija arī pati ir kļuvusi ļoti pievilcīga nelegālajai nodarbinātībai. Pagājušajā gadā valstī atklāti 370 gadījumi. Pamatā tie ir Ukrainas pilsoņi. Polijas vai Lietuvas firmas viņiem organizē darba komandējumus strādāšanai Latvijā, bet neizņem darba atļaujas. Te pieaugums ir ļoti liels. Iepriekšējā gadā bija apaļš simts," intervijā atklājis Pujāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!