Ceturtdien Rīgas apgabaltiesa par kukuļņemšanu apsūdzētajam starptautiskās lidostas "Rīga" robežsardzes darbiniekam Dzintaram Strautmanim piesprieda nosacītu sodu.
Kā pastāstīja apgabaltiesas preses sekretāre Evita Naglinska, Strautmanim piespriesta brīvības atņemšanu uz trīs gadiem ar daļēju mantas konfiskāciju un naudas sodu 15 minimālo mēnešalgu apmērā. Sodi izpildāmi atsevišķi.

Soda izciešanā ieskaitīts apcietinājumā pavadītais laiks, kas ir gandrīz divi gadi un nolemts neizciesto sodu ar brīvības atņemšanas sodu noteikt nosacīti ar pārbaudes laiku uz vienu gadu un sešiem mēnešiem.

Pilns sprieduma teksts būs pieejams 2.martā.

Tiesu debatēs prokurore lūdza par kukuļņemšanu apsūdzētajam piemērot brīvības atņemšanu uz astoņiem gadiem ar mantas konfiskāciju.

Apgabaltiesa jau reiz skatīja šo lietu un Strautmanim piesprieda četru gadu brīvības atņemšanu. Kā papildsods Strautmanim tika noteikta mantas konfiskācija. Apelācijas sūdzības par spriedumu iesniedza gan tiesājamais, gan viņa advokāts Oskars Rode.

Augstākā tiesa 2005.gada maijā atcēla pirmās instances tiesas spriedumu un lietu nosūtīja apgabaltiesai atkārtotai izskatīšanai citā tiesas sastāvā. Lieta nodota jaunai izskatīšanai Kriminālprocesa kodeksa pārkāpumu dēļ. Augstākā tiesa konstatēja, ka pirmās instances tiesa nav novērtējusi visus lietā esošos pierādījumus.

Strautmanis tika aizturēts 2002.gada 20.jūlijā aizdomās par 200 ASV dolāru (120 latu) kukuļa izspiešanu un saņemšanu. Viņu apsūdz pēc Krimināllikuma 320.panta 3.daļas par kukuļa izspiešanu.

Saskaņā ar apsūdzību Strautmanis pieprasījis samaksāt 200 ASV dolārus par atļaujas došanu Dēvijas Džonsas nepilngadīgajam dēlam Emīlam Potapovam izlidot no Rīgas. Nepieciešamās naudas summas Džonsai nav bijis, tāpēc, lai saņemtu naudu, robežsargs aizturējis sievieti un pieprasījis pavadošās māsas Airas Cimdiņas videokameru kā ķīlu līdz naudas atvešanai uz lidostu.

Strautmani aizturēja Drošības policija. Tomēr pēc lidostas robežsardzes darbinieka aizturēšanas nauda ne pie viņa, ne arī darba kabinetā netika atrasta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!