Foto: LETA
Iekšējās drošības birojs (IDB) prokuratūrai nosūtījis kriminālprocesu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret Valsts policijas (VP) amatpersonu par neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušanu, portālu "Delfi" informēja IDB.

Pirmstiesas izmeklēšanas gaitā noskaidrots, ka Valsts policijas amatpersona, izmantojot pienākumu pildīšanai paredzētās informācijas sistēmas, bez likumīga pamata veica ar dienesta pienākumu veikšanu nesaistītu informācijas pārbaudi un iegūto informāciju, kas nav saistīta ar valsts noslēpumu, nodeva kādai privātpersonai.

Par Valsts policijas amatpersonas iespējami veikto noziedzīgo nodarījumu prokuratūrai ir nodots kriminālprocess ar ierosinājumu uzsākt kriminālvajāšanu par Krimināllikuma 329.pantā paredzēto noziedzīgo nodarījumu – neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušanu.

Par neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušanu, ja to izdarījusi valsts amatpersona, kas par ziņu neizpaušanu bijusi brīdināta vai kas saskaņā ar likumu ir atbildīga par ziņu glabāšanu, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

IDB atgādina, ka nevienu personu nevar uzskatīt par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kamēr tās vaina nav pierādīta Kriminālprocesa likumā paredzētajā kārtībā.

Birojs 2022. gada pirmajā ceturksnī kompetences ietvaros ir uzsācis 14 kriminālprocesus un kopumā veicis pirmstiesas izmeklēšanu 72 kriminālprocesos.

Šī gada pirmajos trīs mēnešos prokuratūrai nosūtīti 11 kriminālprocesi kriminālvajāšanas uzsākšanai pret 15 Iekšlietu ministrijas padotības iestādēs nodarbinātajiem un šo kriminālprocesu ietvaros ir atklāti 17 noziedzīgi nodarījumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!