Vērienīgās Rucavas kontrabandas lietas izskatīšanas laikā Kurzemes apgabaltiesā prokurorei Aijai Leitānei nodrošināta apsardze. Kurzemes tiesu apgabala prokuratūras virsprokurors Andris Mikuļskis atsacījās izpaust, vai prokurorei nodrošināta apsardze tāpēc, ka ir saņemti kādi draudi un vai prokurore tiek apsargāta arī ārpus lietas izskatīšanas tiesā. Viņš sacīja, ka prokuratūra par šo jautājumu nekādu informāciju nesniegs.
Kurzemes apgabaltiesā pagājušonedēļ atsākta vērienīgās Rucavas kontrabandas lietas izskatīšana, kurā par kukuļņemšanu un fiktīvu dokumentu noformēšanu apsūdzētas vairākas muitas amatpersonas. Šonedēļ tiesa uzklausa apsūdzēto liecības.

Krimināllieta ierosināta 1996.gadā un tajā apsūdzēti 24 bijušie un tagadējie muitnieki, kā arī dažādu firmu pārstāvji, no kuriem tikai viens šobrīd atrodas apcietinājumā par to, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā mēģinājis iespaidot vienu no apsūdzētajiem.

Noskaidrots, ka vairāku mēnešu laikā Rucavas muitas kontrolpunkta amatpersonas no uzņēmējiem ņēmušas kukuļus par nelikumīgu gaļas kravu dokumentu noformēšanu. Rucavas kontrolpunktā vien noformēti dokumenti vairāk nekā 40 kravām aptuveni viena miljona latu vērtībā.

Apsūdzētās amatpersonas fiktīvi noformējušas dokumentus par to, ka krava it kā tiek izvesta no valsts, taču reāli tā palika Latvijā. Pirmstiesas izmeklēšana ilga vairākus gadus, jo atklātībā nonāca aizvien jauni fakti, kā arī bija nepieciešams pieprasīt vairākus svarīgus dokumentus no dažādām valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!