Foto: Shutterstock

Rudenī, pagarinoties diennakts tumšajam laikam, zagļi Latvijā sāk darboties aktīvāk. Līdz ar oktobri ielaušanās mēģinājumu skaits lauku īpašumos, vasarnīcās un dārza mājiņās dubultojies, portālam "Delfi" norāda uzņēmumā "Koblenz drošība".

Uzņēmumā skaidro, ka īpaši uzmanīgiem jābūt privātmāju īpašniekiem, sevišķi, ja nams atrodas klusā vietā. Nereti zagļi namos ielaužas pat dienas laikā, kamēr saimnieki vēl darbā, bet jau sācis krēslot.

Speciālisti arī akcentē, ka viens no iemesliem zagļu aktivitātei rudenī, ir Latvijas sabiedrības neieinteresētība palīdzēt līdzcilvēkiem nelaimē. Cilvēki nav raduši uztraukties par to, kas notiek blakus mājā. Zagļi jūtas brīvi pat vietās, kuras ir salīdzinoši apdzīvotas.

Īpaša riska grupa šai laikā ir vasaras mājas, lauku mājas un dārza mājas, jo tieši rudeņos un ziemas laikā ielaušanās gadījumi šais īpašumos parasti dubultojas.

Tāpat uzņēmumā norāda, ka, laikapstākļiem kļūstot vēsākiem, ikgadēja tendence ir ielaušanās ar mērķi pārnakšņot. Tas vairāk attiecās uz vasarnīcām un lauku īpašumiem. Jāņem vērā, ka arī šādos gadījumos zaudējumi var būt gana lieli - gan par izsistiem stikliem, gan aizsalušiem radiatoriem un ūdensvadiem.

Nekustamā īpašuma saimnieki tiek mudināti gādāt par drošību, pārrunājot ar bērniem visus drošības pasākumus mājā. Tāpat jāpārliecinās, ka durvis un logi ir aizvērti un aizslēgti. Vēlams ap savu īpašumu izvietot automātisko apgaismojumu ar kustības sensoru. Laikus arī jānozāģē visus lielos koku zarus, kas atrodas pārāk tuvu nama logiem. Uz palodzes nekad nedrīkst atstāt vērtīgus priekšmetus. Logiem priekšā jāaizvelk aizkari vai žalūzijas. Atstājot vasarnīcu, lauku māju vai dārza māju, vērtīgo tehniku un citus vērtīgus priekšmetus labāk vest sev līdzi vai rūpīgi noslēpt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!