Bez Satversmes aizsardzības biroja (SAB) iesniegtajiem pierādījumiem prokuratūrai nebūtu bijis iespējams par Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonas Vjačeslava Liscova slepkavībā izmantotā ieroča nelikumīgu glabāšanu apsūdzēt Raiti Kononovu.
Kā sacīja SAB direktora vietnieks Uldis Dzenītis, krimināllietā, kurā apsūdzēts Kononovs, izšķirošos pierādījumus ir iesniedzis SAB un bez šiem pierādījumiem nebūtu bijis iespējams celt apsūdzību. Vienlaikus Dzenītis detalizētāku informāciju nevēlējās sniegt, paskaidrojot, ka krimināllietā informācijas noplūde traucē strādāt un SAB nevēlas traucēt darbu prokuratūrai.

Jāatgādina, ar Liscova slepkavībā izmantoto ieroci bijis saistīts arī kāds SAB darbinieks. Par šīm ziņām plašāki komentāri no tiesībsargājošo institūciju puses netiek sniegti. Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Dzintra Šubrovska informēja, ka 29.jūnijā Maizītis pirmstiesas izmeklēšanas laikā konstatētos faktus saistībā ar SAB darbinieka rīcību nosūtījis birojam pārbaudes organizēšanai. Prokuratūra ir saņēmusi SAB atbildi, kuras pamatotība tiek izvērtēta saistībā ar krimināllietas materiāliem.

Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētā prokuratūra krimināllietā, kas tika ierosināta par Liscova slepkavību, kārsavietim Kononovam 13.jūlijā uzrādīja apsūdzību par nelegālu ieroča iegādāšanos, savukārt lieta par slepkavības faktu tika nosūtīta papildizmeklēšanai. Apsūdzība uzrādīta vēl vienai personai - Vjačeslavam Karpovam.

Abām personām apsūdzības uzrādītas par Krimināllikuma 233.panta 3.daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm - šaujamieroča un munīcijas neatļautu iegādi, glabāšanu un realizēšanu, ar kuru pēc šaujamieroča realizācijas izdarīti divi sevišķi smagi noziegumi - tīšas slepkavības. Ar šo ieroci izdarīta arī kāda vīrieša slepkavība šā gada aprīlī Daugavpilī.

Ņemot vērā, ka nav pierādījumu tam, ka Kononovs būtu organizējis Liscova slepkavību, prokurors lietu sadalīja, krimināllietu par Liscova slepkavības faktu nosūtot Organizētās noziedzības un korupcijas apkarošanas birojam izmeklēšanas turpināšanai.

Izziņas gaitā nav noskaidrota persona, kura izdarījusi Liscova slepkavību, nav noskaidroti būtiski šīs slepkavības apstākļi, kā arī nav iegūti pietiekami pierādījumi, ka Kononovs ir organizējis Liscova slepkavību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!